Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  октобар 2015.

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Еволуција

Еволуција

Неки кажу да је живот настао еволуцијом. Други тврде да је Бог започео стварање, а онда пустио да се све развија путем еволуције. Шта каже Библија?

Да ли библијски извештај о стварању потпуно искључује могућност да је свемир настао великим праском?

Библија једноставно каже: „У почетку створи Бог небеса и земљу“ (Постанак 1:1). Она не објашњава како је Бог све створио. Према томе, чак и да је свемир настао из неке велике космичке експлозије, то не би било у супротности с оним што стоји у Библији. У том случају, Постанак 1:1 дао би одговор на питање ко је проузроковао велики прасак.

Међутим, многи научници верују да је велики прасак био случајан, неконтролисан догађај услед ког су се честице материје саме груписале и с временом формирале звезде и планете. Библија не подупире такво гледиште, већ каже да је Бог створио свемир, било путем неке космичке експлозије било на неки други начин.

„У почетку створи Бог небеса и земљу.“ (Постанак 1:1)

Да ли Библија оспорава могућност да током времена дође до промена међу живим бићима?

Не. Библија каже да је Бог створио жива бића „по њиховим врстама“ (Постанак 1:11, 12, 21, 24, 25). Могу ли се појавити варијације унутар једне врсте? Да. Па ипак, да ли су такве варијације доказ да је могуће да из једне врсте настане друга врста? Не.

Размислите о једном примеру: Током 1970-их, истраживачи су проучавали зебе с Галапагоса. Приметили су да су промењени климатски услови довели до тога да се број зеба с мало дужим кљуном повећа у односу на број оних с краћим кљуном. Неки су закључили да је то доказ у прилог еволуцији. Али да ли је то потврдило еволуцију или се једноставно радило о прилагођавању животној средини? Годинама касније, зебе с краћим кљуном поново су биле у већини. Тај експеримент је навео Џефрија Шварца, професора антропологије, да закључи да прилагођавање може омогућити једној врсти да опстане под промењеним условима, али да „оно не ствара ништа ново“.

 Могу ли се помирити Библија и теорија еволуције?

Библија каже да је Бог „све створио“ (Откривење 4:11). Он није почео да „почива од свих дела“ док све није довршио (Постанак 2:2). Порука је јасна: Бог није створио неки једноставан организам, а затим се повукао док се тај организам током милиона година није постепено развио у различите врсте риба, човеколиких мајмуна и на крају у човека. * Та идеја, која се назива макроеволуцијом, одбацује улогу Створитеља, за кога Библија каже да је „створио небеса и земљу, море и све што је у њима“ (Излазак 20:11; Откривење 10:6).

„Достојан си, Јехова, Боже наш, да примиш славу, част и моћ, јер си ти све створио.“ (Откривење 4:11)

Сазнајте више. Библија каже да се Божја „невидљива својства [...] јасно [...] виде још од стварања света, будући да се разабиру по ономе што је створено“ (Римљанима 1:20). Учење о Богу може нашем животу пружити прави смисао, пошто ће он учинити нешто дивно за све оне који га искрено траже (Проповедник 12:13; Јеврејима 11:6). Више информација можете добити од Јеховиних сведока или их пронаћи на веб-сајту www.jw.org. Идите на БИБЛИЈСКА УЧЕЊА > ПИТАЊА И ОДГОВОРИ.

^ одл. 12 Супротно тврдњама креациониста, Библија не подржава теорију да је Бог створио земљу за шест дословних дана од по 24 часа. Више информација може се наћи у брошури Да ли је живот настао стварањем?, на странама 24-27. Ову брошуру су издали Јеховини сведоци, а може се и бесплатно преузети с веб-сајта www.jw.org.

Сазнајте више

КЊИГЕ И БРОШУРЕ

Да ли је живот настао стварањем?

Веома је важно у шта верујете када је у питању настанак живота.