Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  октобар 2015.

Зидине Ичан Кале у Хиви

 ЗЕМЉЕ И НАРОДИ

Посета Узбекистану

Посета Узбекистану

ТРАНСОКСАНИЈА. Земља међу рекама. Туркистан. То су само неки називи подручја на ком се сада налази Узбекистан, „земља Узбека“. Већ од 15. века, у градове Узбекистана свраћали су трговци који су ишли Путем свиле, који је некада повезивао Кину и Средоземље. Данас је памук главни производ у текстилној индустрији ове земље. Овде се продају предивни ћилими од памука, вуне и свиле.

Током историје, многи народи су утицали на узбечку културу. Славни освајачи и моћне војске прошли су овдашњим планинама и пустињама. Међу њима је био Александар Велики, који је на овим просторима срео своју вољену Роксану. Затим, Џингис-кан из Монголије, као и Тимур, кан који је потекао из ових крајева и владао једним од највећих царстава на свету.

Народна ношња

Огромне, живописне грађевине с плавим куполама красе данашњи Узбекистан. Многе од њих су сада школе.

 Пут свиле. Направљен је пре нове ере и навелико се користио све до краја 15. века, када је установљен поморски пут до Индије. Ова мрежа путева, која је делом пролазила кроз подручје данашњег Узбекистана, имала је кључну улогу у светској трговини.

Израда свилених ћилима

Аралско језеро. Због коришћења воде за наводњавање, ово језеро, које је некада било четврто по величини на свету, полако пресушује. Овај проблем Узбекистан настоји да реши у сарадњи с другим земљама централне Азије.

Промена писма. У овој земљи се говори много језика. Након исламског освајања у осмом веку, усвојен је арапски. Након што је Узбекистан постао део Совјетског Савеза, прво се користило латинично писмо, али је крајем 1930-их замењено ћириличним. Затим је 1993. новим законом усвојено узбечко писмо, које се темељи на латиничном.

Тезга са сувим воћем