Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  октобар 2015.

Како помоћи некоме ко је болестан

Како помоћи некоме ко је болестан

„Када је требало да тата изађе из болнице, замолили смо његовог лекара да поново погледа његове резултате крви. Лекар нас је уверио да је све било у реду, али је био љубазан и поново их погледао. Изненадио се кад је видео да су два параметра била ван граница нормале. Извинио се и позвао специјалисту. Тати је сада добро. Драго нам је што смо реаговали.“ (Марибел)

Пре посете лекару, запишите симптоме и лекове које пацијент користи

Посете лекару и боравак у болници могу бити веома стресни. Као што се види из онога што се догодило Марибелином оцу, подршка чланова породице или пријатеља може пуно да значи, а можда чак и спаси живот. Како можете помоћи болесном пријатељу или рођаку?

Пре посете лекару. Помозите болесној особи да запише симптоме које има, као и све лекове или додатке исхрани које узима. Такође направите списак свих питања које треба да постави лекару. Помозите јој да се присети свих детаља о свом здравственом стању, као и историје болести у породици. Немојте претпоставити да лекар то зна или да ће сам питати.

С поштовањем слушајте, постављајте питања и записујте

Током посете лекару. Будите сигурни да и ви и пацијент разумете оно што лекар говори. Постављајте питања, али немојте да намећете своје мишљење. Дозволите пацијенту да говори у своје име. Пажљиво слушајте и записујте. Питајте које могућности лечења стоје на располагању. У неким случајевима је мудро предложити пацијенту да потражи још неко мишљење.

Прегледајте лекареве препоруке и рецепте

Након посете лекару. Разговарајте с пацијентом о ономе што је било на прегледу. Постарајте се да добије праве лекове. Подстакните га да узима терапију онако како му је преписана и да одмах обавести лекара уколико дође до нежељених реакција. Охрабрите га да остане позитиван и да следи сва упутства лекара, као што су додатни прегледи и контроле. Помозите му да се боље упозна са својом болешћу.

 У болници

Постарајте се да је сва документација уредно попуњена

Будите прибрани и пратите ситуацију. Пацијент који мора да буде смештен у болницу можда је забринут и осећа се беспомоћно. Ако сте ви прибрани и пажљиви, и другима ћете помоћи да буду опуштенији, а и мања је вероватноћа да ће доћи до грешака. Постарајте се да сва медицинска документација буде уредно припремљена. Поштујте пацијентово право да се информише и донесе одлуке о лечењу. Уколико је превише болестан за то, поштујте његове захтеве у писаној форми, као и оног кога је изабрао за пуномоћника, било да је то близак рођак или неко други. *

С поштовањем изнесите особљу своја запажања

Преузмите иницијативу. Немојте се плашити да нешто кажете. Ваша достојанствена појава и добри манири могу подстаћи медицинско особље да обрати више пажње на пацијента и да му чак пружи квалитетнију негу. У многим болницама, пацијенте прегледа више лекара. Можете им помоћи тако што ћете им пренети запажања њихових колега. Пошто ви познајете пацијента, у могућности сте да им укажете на било какве промене у његовом физичком или менталном стању.

Учините оно што можете, али немојте сметати

Покажите поштовање и захвалност. Запослени у болници често раде под великим притиском. Понашајте се према њима онако како бисте волели да се други понашају према вама да сте на њиховом месту (Матеј 7:12). Покажите да цените њихово образовање и искуство, да имате поверења у њихову стручност и да сте захвални за њихов труд. Такво цењење их може навести да дају све од себе.

Нико не може избећи болест. Али ономе ко је болестан много ће значити ако смо разборити и стојимо му на располагању (Пословице 17:17).

^ одл. 8 Закон и пракса који се односе на права и дужности пацијента разликују се од земље до земље. Побрините се да је пацијентова документација у којој је наведен његов избор лечења комплетна и најновијег датума.