Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

ПРОБУДИТЕ СЕ! СЕПТЕМБАР 2015.

Језеро Никарагва краси острво Ометепе, које има бујну вегетацију и састоји се од два велика вулкана спојена земљоузом

 ЗЕМЉЕ И НАРОДИ

Посета Никарагви

Посета Никарагви

НИКАРАГВУ често називају земљом језера и вулкана. У њој се налази највеће језеро у Средњој Америци — језеро Никарагва. Урођеници га називају Косибока, што значи „слатко море“. Красе га стотине острва и једино је слатководно језеро у коме живе рибе карактеристичне за океан, као што су ајкуле, сабљарке и тарпони.

Франгипани, национални цвет Никарагве

У Никарагви се такође налази и најнеприступачнија област у Средњој Америци — Обала Москито. Реч је о 65 километара широком појасу који се простире дуж већег дела источне обале и наставља у суседном Хондурасу. Мискити (други назив за Москито) представљају једну од неколико урођеничких група из Никарагве чија историја сеже и пре доласка Европљана у 16. веку.

Мискити су међусобно тесно повезани и имају јединствене обичаје. На пример, у њиховом језику не постоје речи за формално обраћање, као што су „господин“ и „госпођа“. На селу, млади ословљавају старије са „чико“ и „тето“, без обзира да ли су у сродству или не. Међу женама из овог народа  постоји стари обичај да блиске пријатеље или рођаке поздрављају тако што свој образ прислоне уз њихов, а затим дубоко удахну кроз нос.

Локални становници

Публикације о Библији, које су Јеховини сведоци издали на језицима мајангна и мискито