Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  септембар 2015.

Језеро Никарагва краси острво Ометепе, које има бујну вегетацију и састоји се од два велика вулкана спојена земљоузом

 ЗЕМЉЕ И НАРОДИ

Посета Никарагви

Посета Никарагви

НИКАРАГВУ често називају земљом језера и вулкана. У њој се налази највеће језеро у Средњој Америци — језеро Никарагва. Урођеници га називају Косибока, што значи „слатко море“. Красе га стотине острва и једино је слатководно језеро у коме живе рибе карактеристичне за океан, као што су ајкуле, сабљарке и тарпони.

Франгипани, национални цвет Никарагве

У Никарагви се такође налази и најнеприступачнија област у Средњој Америци — Обала Москито. Реч је о 65 километара широком појасу који се простире дуж већег дела источне обале и наставља у суседном Хондурасу. Мискити (други назив за Москито) представљају једну од неколико урођеничких група из Никарагве чија историја сеже и пре доласка Европљана у 16. веку.

Мискити су међусобно тесно повезани и имају јединствене обичаје. На пример, у њиховом језику не постоје речи за формално обраћање, као што су „господин“ и „госпођа“. На селу, млади ословљавају старије са „чико“ и „тето“, без обзира да ли су у сродству или не. Међу женама из овог народа  постоји стари обичај да блиске пријатеље или рођаке поздрављају тако што свој образ прислоне уз њихов, а затим дубоко удахну кроз нос.

Локални становници

Публикације о Библији, које су Јеховини сведоци издали на језицима мајангна и мискито