Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  септембар 2015.

 ПОГЛЕД У СВЕТ

Блиски исток

Блиски исток

Некада колевка многих древних цивилизација, Блиски исток обилује археолошким налазиштима.

Ханански винари.

Археолози су 2013, на подручју древног Ханана, открили огроман вински подрум стар неких 3 700 година. У њему се налазило 40 великих крчага у које је могло стати вина колико и у 3 000 данашњих флаша. Археолог који је анализирао трагове вина у крчазима приметио је да су Хананци веома озбиљно приступали прављењу вина. Он је изјавио: „Вино у сваком крчагу прављено је строго по истој рецептури.“

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ? Библија помиње да је у древном Израелу постојало „најбоље вино“ и да се вино чувало у великим крчазима (Песма над песмама 7:9; Јеремија 13:12).

Нагли пораст становништва.

Према извештају у новинама Guardian, у Египту је 2012. рођено 560 000 беба више него 2010„То је највећи прираштај у историји Египта“, рекао је Магед Осман из египатског центра за истраживање јавног мњења Baseera. Ако се пораст становништва настави овим темпом, стручњаци процењују да ће се ова земља суочити с још већом несташицом воде, енергије и хране.

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ? Библија говори о томе да Бог жели да земља буде настањена и да људи имају све што им је потребно (Постанак 1:28; Псалам 72:16).

Пронађени сакривени новчићи.

Више од сто бронзаних новчића с натписом „година четврта“, пронађено је у близини једног ауто-пута у Израелу. Тај натпис се односи на четврту годину (69/70 н. е.) јеврејске побуне против Рима, која је водила до уништења Јерусалима. „Очигледно се неко бојао да се ближила катастрофа — можда је био сведок напредовања римске војске“, каже Пабло Бецер, директор ископавања. „Сакрио је свој иметак у нади да ће се касније вратити по њега.“

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ? Године 33. н. е., Исус је прорекао да ће Римљани опколити Јерусалим. Подстакао је хришћане да сигурност потраже у горама (Лука 21:20-24).