Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  август 2015.

 ИГРА СЛУЧАЈА ИЛИ ДЕЛО СТВОРИТЕЉА?

Механички зупчаници једног скакавца

Механички зупчаници једног скакавца

ДУГО се сматрало да је механизам зупчаника производ генијалног људског ума. Међутим, откривено је да није тако. Пронађено је да један инсект има зупчанике који се савршено уклапају један у други. * Реч је о једној врсти скакаваца која се може наћи у баштама широм Европе.

Док не пређе у одрасло доба, овај инсект приликом скока може да достигне брзину од 3,9 метара у секунди, и то у двехиљадитом делу секунде. Због тога сила гравитације скоро 200 пута више делује на његово тело! Док трепнете, овај инсект нестаје из вашег видокруга. Да би могао овако да скочи, његове ноге морају произвести потпуно исту силу и то истовремено. У чему је тајна овакве прецизности?

Размислите о следећем: Научници су открили да овај скакавац у корену задњих ногу има зупчанике који се савршено уклапају један у други. Захваљујући том механизму, при скоку су ноге овог скакавца савршено синхронизоване. Да није тако, скок би више личио на неконтролисан окрет!

Код осталих живих бића, нервни систем синхронизује рад ногу. Међутим, код младе јединке овог скакавца нервни импулси не би били довољно брзи. Зато његови прецизни зупчаници обављају тај посао. „Зупчанике обично повезујемо с машинама које је конструисао човек“, наводи научник Грегори Сатон. Зашто? „Нисмо довољно тражили [на другим местима]“, каже он.

До каквог сте закључка дошли? Да ли је механизам зупчаника овог скакавца настао еволуцијом или је дело Створитеља?

^ одл. 3 Ови зупчаници отпадају када млада јединка прелази у стадијум одраслог инсекта.