Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

ПРОБУДИТЕ СЕ! АВГУСТ 2015.

Милиони примерака помоћног средства за описмењавање Посвети се читању и писању штампано је на преко 100 језика

Библијско образовање унапређује писменост

Библијско образовање унапређује писменост

„Писменост је људско право, средство за лични напредак и начин за друштвени и хумани развој.“ (Унеско) *

ИЗВЕШТАЈИ показују да широм света више од 700 милиона особа старијих од 15 година не зна да чита и пише. Као последица тога, они нису у могућности да уплове у свет знања, па тако ни да открију морална и духовна учења из Библије ’написана нама за поуку‘ (Римљанима 15:4). Зато су Јеховини сведоци у многим земљама укључили описмењавање у свој програм библијског образовања, и све то бесплатно. Да ли је то дало добре резултате?

Погледајмо рад Јеховиних сведока у Мексику, земљи где се углавном говори шпански. Почев од 1946, Сведоци су научили више од 152 000 особа да читају и пишу, а многе од њих су касније и саме постале учитељи. Као признање за свој рад, Сведоци примају многа писма од владе. У једном је стајало: „Овај Секретаријат  за образовање цени и похваљује ваш труд у унапређивању Програма за описмењавање одраслих.“

Програм за описмењавање користи и младима и старима. На пример, Хосефина је имала 101 годину када је почела да похађа овај курс и успешно га је завршила за две године.

Иако је главни језик у Мексику шпански, то није једини језик на коме се одржавају часови описмењавања. Године 2013, припадници осам урођеничких група су, захваљујући овом програму, научили да читају и пишу на свом матерњем језику.

Писменост је заиста вредан кључ који отвара ризницу знања. Али пре свега, она свим људима омогућује да читају Библију — књигу коју је Бог надахнуо и која их може ослободити сујеверја, лажних веровања и штетних навика (Јован 8:32).

^ одл. 2 Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу.