Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  јул 2015.

 ЗЕМЉЕ И НАРОДИ | МОНГОЛИЈА

Посета Монголији

Посета Монголији

ЏИНГИС-КАН, неустрашиви ратник из 12. века, поставио је темеље царства које ће постати познато као Монголско царство. Данашња Монголија, смештена између Русије и Кине, представља само његов мали остатак. Она је уједно и једна од најређе насељених земаља на свету.

Пејзажи типични за Монголију су реке, потоци, високе планине, таласасти пашњаци и простране травнате степе. На југу лежи пустиња Гоби, позната по добро очуваним фосилним остацима диносаура. Пошто је Монголија смештена на око 1 580 метара надморске висине, њени становници је називају „Земљом плавог неба“. Тај назив је и више него одговарајућ, јер ова земља има преко 250 сунчаних дана годишње.

Снежни леопард

Клима је овде екстремна. Лети температура може достићи и до 40°C, док зими може пасти и до -40°C. Скоро трећину становништва чине номади.  Радни дан почиње веома рано за мушкарце и жене који музу козе, краве, камиле и магарице. Исхрана се обично састоји од млечних производа и меса, од којег је омиљено овчје.

Колутови усиреног млека, aaruul, суше се на сунцу

Монголи су гостољубив народ. Њихове округле, преносиве куће, назване гер, никада нису закључане, тако да сваки пролазник може да уђе да се одмори и послужи храном која је за њега остављена. Гостима се обично припрема топао чај с млеком и мало соли.

Данас будизам има јак утицај у Монголији. Међу становништвом такође постоји и мањи број шаманиста, муслимана и хришћана, док многи не припадају ниједној религији. Овде живи више од 350 Јеховиних сведока, који проучавају Библију с преко 770 особа.

Двогрбе камиле се могу видети како носе терет чак и када су веома ниске температуре