Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  јул 2015.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ДА ЛИ ИМАТЕ КОНТРОЛУ НАД СВОЈИМ ЖИВОТОМ?

Изазов: Околности на које не можемо утицати

Изазов: Околности на које не можемо утицати

ДА ЛИ вам се живот из корена променио због неке хроничне болести? Развода? Смрти блиске особе? Кад се нађемо у околностима на које не можемо утицати, можда мислимо да једино можемо да се надамо некој промени. Међутим, како ипак можемо задржати контролу над својим животом?

ПРИМЕР ИЗ СВЕТОГ ПИСМА: ПАВЛЕ

Апостол Павле је био мисионар у првом веку и много је путовао да би другима преносио добру вест. Међутим, то се променило када је био неправедно ухапшен и затим наредне две године држан у кућном притвору, под стражом. Упркос томе, он се није предао очају, већ је гледао шта може да уради. Свима који су га посећивали помагао је у духовном погледу и јачао их. Чак је написао неколико посланица скупштинама, и оне су сада део Светог писма (Дела апостолска 28:30, 31).

ПРИМЕР АЊЕ

Као што смо већ рекли, Ања је везана за кућу. „Рак утиче на сваки делић мог живота“, каже она. „Због ризика од инфекција не могу да радим и не смем да будем међу људима.“ Како се она прилагодила околностима на које не може да утиче? „Најважније је било да се другачије организујем“, каже она. „Одредила сам шта ми је најбитније и направила распоред, имајући на уму своја ограничења. Захваљујући томе, имам извесну контролу.“

„Научио [сам] да будем задовољан у свакој прилици.“ (Павлове речи из Филипљанима 4:11)

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

Ако имате осећај да сте због нових околности изгубили контролу над својим животом, покушајте следеће:

  • Усредсредите се на оно на шта можете да утичете. На пример, можда не можете променити здравствено стање, али можете ли да вежбате, здраво се храните и довољно се одмарате?

  • Одредите шта бисте тачно желели да постигнете у животу. Затим поставите мање циљеве који ће вам помоћи да то испуните, а онда сваког дана радите барем мало на њиховом остварењу.

  • Урадите нешто сами, колико год то деловало мало, како бисте осећали да имате контролу над својим животом. На пример, поспремите сто и оперите судове. Уредно се обуците. Најважније обавезе испуните одмах ујутру.

  • Пронађите позитивне стране у својим околностима. На пример, да ли сада боље разумете како изаћи на крај с тешким ситуацијама? Можете ли то искористити да помогнете другима?

Резиме: Можда не можете утицати на своје околности, али можете утицати на то како ћете реаговати на њих.