Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  јун 2015.

Риба која прави песак

Риба која прави песак

КАКО настаје песак? Постоји много начина. Али можда ће вас изненадити онај који ћемо описати у овом чланку. Реч је о риби-папагају. Она „меље“ корал и претвара га у песак!

Ова риба живи у тропским водама широм света. Након што прогута делове угинулог корала, она узима хранљиве састојке, а остало избацује у виду песка. У томе јој помажу снажне вилице и јаки зуби у ждрелу. Неке врсте могу да живе и до 20 година, а да не истроше зубе.

Док ужурбано „жваћу“ угинуле корале, на неким подручјима тако настане више песка него у било ком другом природном процесу. Неки истраживачи процењују да ова риба годишње може произвести око сто килограма песка.

Scarus niger

Она има још једну важну улогу. Пошто се гости угинулим коралима прекривеним алгама, као и другим биљкама, она одржава чистоћу коралних гребена. Можемо рећи да је за то заслужан њен необични „мени“. Тамо где нема ње и других биљоједа, корални гребени убрзо постају загушени алгама и морском травом. „Неки кажу да данашњи корални гребени не би били у оваквом стању да није биљоједа“, наводи се у књизи Reef Life.

Сав овај напоран рад дању изискује добар одмор ноћу, а и у том погледу је ова риба необична. Корални гребен је ноћу опасно место, будући да има много грабљивица. Риба-папагај се обично завуче у неку шупљину да би тамо спавала. Међутим, то није у потпуности сигурно место кад се појаве гладне ајкуле.

Неке од ових риба ноћу прибегавају још једној тактици да би се заштитиле. Наиме, оне луче слуз којом се омотавају и тако изгледају као да су обукле прозирну спаваћицу. Океанографи сматрају да их тај слој непријатног мириса штити од грабљивица.

Ове рибе спадају међу најуочљивије и најлепше рибе на коралним гребенима. И мужјаци и женке су различитих, јарких боја, које се мењају с проласком година. Али најлепше од свега је то што тамо где нису угрожене због претераног риболова постају прилично питоме. Зато их је најлакше посматрати.

Гледати изблиза рибе-папагаје и слушати их док „жваћу“ корале нешто је што ће ретко који истраживач заборавити. Док се шепуре у свом прелепом руху, оне одржавају своју средину у здравом стању за себе и друге становнике корала, а и прелеп су призор за људе.