Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  јун 2015.

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Прељуба

Прељуба

Упркос томе што се брачна верност свуда сматра врлином, прељуба и даље разара многе породице.

Шта је прељуба?

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

У неким културама се на ванбрачне полне односе не гледа као на нешто лоше, посебно када се ради о мушкарцима. Осим тога, неки на брак не гледају као на трајну заједницу.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

У Библији се под прељубом у суштини подразумевају полни односи у које својевољно ступају особа која је у браку, било да је мушкарац или жена, и неко ко није њен брачни друг (Јов 24:15; Пословице 30:20). У Божјим очима, прељуба је нешто одвратно. У древном Израелу, казна за такав поступак била је смрт (Левитска 18:20, 22, 29). Исус је поучавао своје следбенике да се клоне прељубе (Матеј 5:27, 28; Лука 18:18-20).

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗНАТИ ОДГОВОР.

Прељубници крше свечано обећање које су дали свом брачном другу на венчању. То је такође грех против Бога (Постанак 39:7-9). Прељуба на окрутан начин раздваја децу од родитеља. Осим тога, Библија упозорава да ће „Бог судити [...] прељубницима“ (Јеврејима 13:4).

„Брак нека буде частан код свих и брачна постеља нека буде неокаљана.“ (Јеврејима 13:4)

 Да ли прељуба значи крај брачне заједнице?

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Библија допушта да особа оконча брак због неверства брачног друга (Матеј 19:9). То значи да након прељубе, недужни брачни друг има право да одлучи хоће ли остати у браку или ће затражити развод. То је лична одлука (Галатима 6:5).

С друге стране, брак је у Божјим очима света, доживотна веза (1. Коринћанима 7:39). Бог мрзи када особа тражи развод из неког безначајног разлога, на пример зато што није задовољна брачним другом. Према томе, одлуку о разводу не треба донети олако (Малахија 2:16; Матеј 19:3-6).

„Свако ко се разведе од своје жене, осим због блуда, наводи је на прељубу.“ (Матеј 5:32)

Да ли је прељуба неопростив грех?

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Не. Библија каже да Бог указује милосрђе онима који се покају и престану да чине грехе, што укључује и прељубу (Дела апостолска 3:19; Галатима 5:19-21). У Библији се чак говори о људима који су били прељубници, али су се променили и касније постали Божји пријатељи (1. Коринћанима 6:9-11).

Бог је такво милосрђе показао и Давиду, краљу древног Израела. Давид је починио прељубу са женом једног од својих војника (2. Самуилова 11:2-4). Библија јасно каже да је ’оно што је Давид учинио било зло‘ у Божјим очима (2. Самуилова 11:27). Након укора који је примио, Давид се покајао и Бог му је опростио. Па ипак, морао је да сноси последице својих поступака (2. Самуилова 12:13, 14). Мудри краљ Соломон је касније посведочио да је онај „ко учини прељубу [...] безуман“ (Пословице 6:32).

ШТА СЕ ОД НАС ОЧЕКУЈЕ.

Ако сте починили прељубу, тражите опроштај и од Бога и од свог брачног друга (Псалам 51:1-5). Научите да мрзите прељубу као што је Бог мрзи (Псалам 97:10). Будите одлучни да избегавате порнографију, сексуалне фантазије, флертовање или било шта друго што би могло у вама да пробуди страст према некоме с ким нисте у браку (Матеј 5:27, 28; Јаковљева 1:14, 15).

Уколико је ваш супружник починио прељубу, будите уверени да Бог разуме како се осећате (Малахија 2:13, 14). Тражите од Бога утеху и вођство и он ће вас подупрети (Псалам 55:22). Ако одлучите да опростите неверство и да се не разведете, и ви и ваш супружник ћете морати напорно да радите да бисте поново изградили свој брак (Ефешанима 4:32).

„Јехова је опростио твој грех“, рекао је пророк Натан Давиду који се покајао због прељубе. (2. Самуилова 12:13)

Сазнајте више

ПУТ ДО СРЕЋНЕ ПОРОДИЦЕ

Будите верни једно другом

Да ли верност у браку значи само не починити прељубу?

СТРАЖАРСКА КУЛА

Обновити поверење у браку

Ако настојите да сачувате брак након тешког ударца као што је прељуба, пред вама је велики изазов. Али могуће је успети!

ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ СВЕТОГ ПИСМА

Како можете имати срећан породични живот?

Јехова, срећан Бог, жели да породице буду срећне. Погледајте практичне библијске савете за мужеве, жене, родитеље и децу.