Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  јун 2015.

 ПОГЛЕД У СВЕТ

Животна средина

Животна средина

Иако наша планета обезбеђује чист ваздух, храну и пијаћу воду, људи све више нарушавају природне процесе. Научници очајнички покушавају да нађу решење за тај забрињавајући тренд.

Аустралија

Процењује се да чак 500 000 кубних километара пијаће воде лежи испод дна свих океана. „[Некада] је ниво мора био знатно нижи него данас“, каже Винсент Пост са Универзитета Флиндерс у Аделејду. Зато су и обале биле знатно шире. У том периоду су кише „створиле подземне водене басене на подручјима где је сада море“. Научници се надају да би ови подземни резервоари могли обезбедити чисту воду за преко 700 милиона људи којима она данас недостаје.

Сахара

Од свих врста великих животиња које су некада могле да се виде у Сахари, половина је или нестала или изгубила 99 посто свог природног станишта. За то су само делимично заслужни нестабилност у региону и све већи лов. Иако разнолики биљни и животињски свет у пустињи не заостаје за оним у шумама, истраживачи кажу да „научници мање пажње посвећују пустињском биодиверзитету због недостатка финансијске подршке“. Због тога је поборницима очувања животне средине тешко да прате угрожене пустињске екосистеме.

Свет

Процењује се да је од свих смртних случајева током 2012, сваки осми био последица загађења ваздуха. Према Светској здравственој организацији, „загађење ваздуха је сада највећа претња по здравље“.

Сазнајте више

ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ СВЕТОГ ПИСМА

Каква је Божја намера са земљом?

Библија открива зашто је Бог створио земљу, када ће патњи доћи крај и шта у будућности очекује земљу и оне који живе на њој.

СТРАЖАРСКА КУЛА

Да ли ће људи уништити Земљу?

Библија је прорекла садашње уништавање животне средине али и шта ће након тога уследити.