Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  јун 2015.

 САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | БРАК

Како сачувати приврженост у браку

Како сачувати приврженост у браку

ИЗАЗОВ

На дан венчања, дали сте завет. Тим свечаним обећањем сте се обавезали да ћете цео живот бити уз свог супружника и да ћете премостити сваку препреку на коју наиђете.

Међутим, како године пролазе, свакодневне трзавице узимају свој данак. Да ли сте и даље привржени свом супружнику?

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАТЕ

Приврженост је попут сидра које браку даје стабилност

Приврженост је решење проблема, а не проблем. Такво гледиште данас није баш популарно. Неки би рекли да је приврженост брачном другу попут ланаца због којих трпите последице лоше одлуке. Међутим, боље је да размишљате о њој као о сидру које браку даје стабилност. Жена по имену Меган каже: „Приврженост је оно што вам, када дође до сукоба, улива поверење да ни ви ни ваш супружник нећете отићи.“ * Ако сте сигурни у свој брак — чак и када дође до потешкоћа — то ће бити темељ за решавање сваког проблема. (Видети оквир „ Приврженост и оданост“.)

Резиме: Када дође до проблема у браку, време је да продубите приврженост, а не да је доводите у питање.

 ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

Размислите о свом ставу. „Заувек заједно.“ Да ли се због тих речи осећате заробљено, или вам уливају осећај сигурности. Кад се појаве проблеми, да ли се на хоризонту увек помаља мисао о могућем одласку? Да бисте сачували приврженост, веома је важно да на брак гледате као на трајну везу. (Библијска мисао: Матеј 19:6.)

Размислите о свом одрастању. На ваш став према привржености може утицати оно што сте видели код својих родитеља. „Родитељи су ми се развели кад сам била мала“, каже Лија, „па се плашим да је њихово искуство утицало на моју слику о браку.“ Али ваш брак може бити другачији. Нисте осуђени да понављате грешке својих родитеља! (Библијска мисао: Галатима 6:4, 5.)

Размислите о својим речима. Кад дође до несугласица, пазите да у јеку свађе не кажете нешто због чега ћете после зажалити. На пример, „Напуштам те!“ или „Наћи ћу неког ко ће ме ценити!“ Такве изјаве поткопавају приврженост и не решавају постојећи проблем. Оне су само повод да обоје наставите с тешким речима. Зато уместо увреда можда можете рећи: „Очигледно је да смо се обоје изнервирали. Хајде да то касније заједно решимо.“ (Библијска мисао: Пословице 12:18.)

Јасно покажите да сте привржени брачном другу. Држите фотографију супружника на радном месту. Говорите позитивно о свом браку. Трудите се да телефонирате једно другом кад нисте заједно. Говорите „ми“ и користите изразе попут „моја жена и ја“ или „мој муж и ја“. Тиме ћете и другима и себи ставити до знања да сте привржени свом супружнику.

Пронађите добре узоре. Угледајте се на зреле брачне парове који успешно излазе на крај с проблемима у браку. Питајте их: „Шта приврженост вама значи и како вам помаже у браку?“ Библија каже: „Као што се гвожђе гвожђем оштри, тако човек оштри лице другог човека“ (Пословице 27:17). Зашто не бисте у складу с тим речима тражили савет од оних који имају успешан брак?

^ одл. 7 Библија допушта развод брака ако један од супружника почини прељубу. Видети чланак „Гледиште Библије — Прељуба“ у овом издању.