Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  мај 2015.

 ИГРА СЛУЧАЈА ИЛИ ДЕЛО СТВОРИТЕЉА?

Светлећи орган једне лигње

Светлећи орган једне лигње

ХАВАЈСКА лигња је створење које лови ноћу. Притом она емитује светлост не да би била виђена, већ да би постала „невидљива“, то јест да би се стопила са светлошћу ноћног неба. У томе јој помаже једна бактерија која живи у њој и производи светлост. Ово партнерство крије тајну која може бити корисна и за нас људе, али на једном потпуно другачијем подручју. Реч је о нашем здрављу.

Размислите о следећем: Хавајска лигња живи у бистрим приобалним водама Хаваја. Ноћу би месечина и светлост звезда откривале њену силуету, па би она постала лак плен грабљивицама с дна мора. Међутим, ова лигња са своје доње стране емитује светлост која опонаша светлост ноћног неба — и то по јачини и таласној дужини. Зато она постаје „невидљива“ — нема силуете, нема сенке. Њена тајна лежи у светлећем органу у ком живе биолуминисцентне бактерије које производе тачно онолико светлости колико је потребно да би камуфлирале свог „домаћина“.

Могуће је да ове бактерије помажу лигњама и у регулисању навика спавања. Тај детаљ је занимљив за научнике, будући да веза између бактерија и циркадијалног ритма, то јест биолошких процеса који се понављају у циклусима од 24 часа, изгледа не постоји само код лигњи. На пример, познато је да и код сисара једна врста бактерија, која учествује у варењу, може бити повезана с поменутим ритмом. Поремећаји овог ритма доводе се у везу с настанком депресије, дијабетеса, гојазности и поремећаја сна. Због тога, истраживања симбиозе бактерија и ове лигње могу пружити корисне информације које се могу употребити за побољшање здравља људи.

До каквог сте закључка дошли? Да ли је светлећи орган хавајске лигње настао еволуцијом или је дело Створитеља?