Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  мај 2015.

 ПОГЛЕД У СВЕТ

Азија

Азија

Азија је најнасељенији континент. Само у Кини и Индији живи више од трећине светског становништва. С којим се препрекама азијске земље суочавају док настоје да својим становницима омогуће одговарајуће образовање и заштиту?

Образовање штити децу

Деца коју родитељи у раном узрасту не поуче о полним односима налазе се у много већој опасности да буду злостављана, наводе кинески правни стручњаци. Тужиоци у Кини су у периоду од 2010. до 2013. подигли око 8 000 тужби због сексуалног злостављања деце. Деца су „рањива и лака мета“, каже један професор права с Пекиншког педагошког универзитета. „Образовање је преко потребно да би се спречили сексуални напади.

ШТА КАЖЕ БИБЛИЈА: Мудри родитељи поучавају децу како да се заштите од „човека који говори изопачене ствари“ (Пословице 2:1, 10-12).

Стопа смртности након тајфуна

Према једном истраживању, у години која је уследила након тајфуна на Филипинима, просечан број умрлих девојчица до две године био је око 15 пута већи од броја погинулих током самог тајфуна. Могући узроци су незапосленост након тајфуна, трошкови обнављања кућа и начин на који се породице брину о исхрани и здрављу девојчица.

ШТА КАЖЕ БИБЛИЈА: „Зар не треба да поделите свој хлеб с гладнима и да у своју кућу уведете невољнике и бескућнике? И ако видите човека голог, зар не треба да га обучете?“ (Исаија 58:7).

Самоубиства међу остарелима у Јужној Кореји

Током 2011, више од четвртине самоубистава у Јужној Кореји починиле су особе старије од 65 година. Неки истраживачи за то криве промену у ставу према бризи о остарелима, као и економске факторе — скоро 50 посто старих у овој земљи живи у релативном сиромаштву. Тренутно мање од половине Корејаца мисли да деца треба да се брину о остарелим родитељима.

ШТА КАЖЕ БИБЛИЈА: „Поштуј свог оца и своју мајку“ (Ефешанима 6:2).