Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  мај 2015.

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Насиље

Насиље

Историја човечанства је пуна насиља. Хоће ли увек бити тако?

Како Бог гледа на насиље?

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Многе особе, чак и оне религиозне, верују да је насиље оправдана реакција на провокацију. Милиони сматрају да је гледање насиља прихватљива забава.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Недалеко од града Мосула, у северном Ираку, леже рушевине некада великог града — Ниниве, престонице древне Асирије. Док је она још била метропола у свом пуном сјају, Библија је прорекла да ће је Бог „у пустош претворити“ (Софонија 2:13). „Начинићу од тебе страшан призор“, рекао је Бог. Зашто? Нинива је била ’крволочни град‘ (Наум 1:1; 3:1, 6). У Псалму 5:6 стоји: „Човек који крв пролива [...] мрзак је Јехови.“ Као што рушевине Ниниве потврђују, Бог је поступио у складу са својим речима.

Зачетник насиља је непријатељ Бога и људи — Сатана Ђаво, кога је Исус Христ назвао убицом (Јован 8:44). Надаље, „цео свет је у власти Злога“ и зато се његове особине виде у општеприхваћеним ставовима о насиљу и у опседнутошћу насилном забавом (1. Јованова 5:19). Да бисмо удовољили Богу, морамо развијати мржњу према насиљу и љубав према ономе што он воли. * Да ли је то могуће?

„Онога ко воли насиље, силно мрзи душа његова [Јеховина].(Псалам 11:5)

Могу ли се насилни људи променити?

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Насиље је неизбрисиви део људске природе.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

„Одбаците све ово: срџбу, гнев, злоћу, погрдан говор, а простачке речи нека не излазе из ваших уста.“ Такође каже: „Свуците стару личност и њена дела, и обуците нову личност“ (Колошанима 3:8-10). Да ли Бог од нас очекује превише? Не. Људи могу да се промене. * Како?

Први корак је добро упознати Бога (Колошанима 3:10). Када особа доброг срца увиди колико су особине и мерила  нашег Створитеља лепи, она бива привучена њему и жели да му угоди (1. Јованова 5:3).

Други корак се односи на наш избор друштва. „Не дружи се с оним ко је склон гневу, и не иди с човеком који се лако љути, да се не би навикао на путеве његове и поставио замку души својој“ (Пословице 22:24, 25).

Трећи корак се односи на исправно гледиште о насиљу. У питању је озбиљна слабост која одражава недостатак самоконтроле. С друге стране, они који су мирољубиви поседују унутрашњу снагу. „Ко је спор на гнев бољи је од силног човека“, каже се у Пословицама 16:32.

„Тежите за миром са свима.“ (Јеврејима 12:14)

Хоће ли насиље икада престати?

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Насиља је увек било и увек ће га бити.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

„Још мало, и злога више неће бити [...] А кротки ће поседовати земљу, и уживаће у изобиљу мира“ (Псалам 37:10, 11). Да би заштитио мирољубиве и кротке, Бог ће збрисати оне који воле насиље као што је то учинио с древном Нинивом. Насиље никада више неће нарушавати мир на земљи! (Псалам 72:7).

„Кротки [...] ће наследити земљу“ (Матеј 5:5)

Према томе, сада треба тежити добром односу с Богом и бити мирољубив. У 2. Петровој 3:9 пише: „Јехова [...] је стрпљив с вама јер не жели да ико пропадне, већ да сви дођу до покајања.“

„Они ће прековати своје мачеве у раонике и своја копља у српове.“ (Исаија 2:4)

^ одл. 7 Бог је дозволио древном Израелу да води ратове како би одбранио своје територије (2. Летописа 20:15, 17). Па ипак, то се променило када је Бог укинуо свој савез са Израелцима и успоставио хришћанску скупштину.

^ одл. 11 Примери људи који су се променили могу се наћи у рубрици „Библија мења животе“, која излази у Стражарској кули.