Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  мај 2015.

 СТРАНИЦА ИЗ ИСТОРИЈЕ

Ал Хорезми

Ал Хорезми

У МНОГИМ земљама, када људи мере телесну тежину или рачунају цене намирница, користе арапске бројеве. Међутим, нумерички систем који се базира на цифрама од нула до девет изгледа да је настао у Индији. Зашто се онда зове арапски? Зато што су га на запад донели средњовековни изучаваоци који су писали на арапском. Најистакнутији међу њима био је Мухамад ибн Муса ал Хорезми. Највероватније је рођен на подручју где је данас Узбекистан, негде око 780. н. е. Назван је „великаном арапске математике“. Чиме је то заслужио?

„ВЕЛИКАН АРАПСКЕ МАТЕМАТИКЕ“

Ал Хорезми је писао о коришћењу децимала. Такође је објаснио једну методу решавања математичких проблема и залагао се за њену широку примену. Њу је објаснио у својој књизи о о двоструком одузимању и свођењу, Китаб ал Џебр ва-л-Мукабала. Од арапског термина ал џебр настала је реч алгебра. Алгебра се, према писцу научних текстова Есану Масуду, сматра „најважнијом математичком алатком икада развијеном, која прожима сваки аспект науке“. *

„Небројене генерације ђака би волеле да се [Ал Хорезми] није толико мучио“, нашалио се један писац. Како год било, Ал Хорезми је тврдио да је циљ његових истраживања био да се поједностави мерење, рачунање у трговини, деоби наследства и слично.

Вековима касније, математичари на западу, међу којима су били Галилео и Фибоначи, веома су ценили  Ал Хорезмија због јасних објашњења за решавање једначина. Она су утрла пут даљњим изучавањима у области алгебре, аритметике и тригонометрије. Тригонометрија је омогућавала изучаваоцима с Блиског истока да израчунавају углове и странице троуглова, као и да унапреде изучавање астрономије. *

Алгебра се сматра „најважнијом математичком алатком икада развијеном“

Ал Хорезмијев рад је послужио као темељ за проналажење нових начина коришћења децималних бројева и утврђивање нових метода рачунања површине и запремине. Архитекте и грађевинари с Блиског истока користили су те напредне методе много пре својих колега са запада, који су их научили тек током Крсташких ратова. Касније су крсташи та сазнања понели са собом, а допринос у њиховом ширењу на запад дали су и образовани муслимански заробљеници и досељеници.

ШИРЕЊЕ АРАПСКЕ МАТЕМАТИКЕ

С временом су Ал Хорезмијеви радови преведени на латински. За увођење арапских бројева у општу употребу на западу, заслуга се углавном приписује италијанском математичару Фибоначију (око 1170-1250). Он се с њима упознао током својих путовања по медитеранским земљама и касније је написао књигу о рачунању, Liber abaci.

Били су потребни векови да би Ал Хорезмијева објашњења постала нашироко позната. Међутим, данас су наука и технологија, а да не помињемо трговину и индустрију, незамисливи без његових метода и математичких прорачуна.

^ одл. 5 У савременој алгебри, непознате су представљене словима, као што су x и y. Пример тога је једначина x + 4 = 6.

^ одл. 7 Грчки астрономи су били пионири у израчунавању углова и страница троуглова. Муслимански изучаваоци су се служили тригонометријом да би одредили у ком се правцу налази Мека. Муслимани се моле окренути ка Меки. Према традицији, мртви се сахрањују окренути ка Меки. Такође, муслимански месари се окрећу ка Меки када кољу животиње због меса.