Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  април 2015.

 ЗЕМЉЕ И НАРОДИ

Посета Хондурасу

Посета Хондурасу

ХОНДУРАС на шпанском значи „дубине“, и ту реч је можда употребио Кристофер Колумбо да би описао воде уз атлантску обалу ове земље. Неки тврде да је Хондурас по томе добио име.

Становници ове земље веома цене верност и сарадњу у породици. На пример, важне одлуке које се односе на трошкове домаћинства или образовање деце често доносе муж и жена заједно.

Већина становника су местици, потомци Европљана и урођеника. Неке урођеничке групе, као што су Чорти, и даље постоје. Други староседеоци попут Гарифа имају другачије порекло.

Музичар из народа Гарифа свира на дрвеном бубњу

Гарифи су потомци Африканаца и Кариба, групе индијанских народа који су насељавали острво Сент-Винсент. Негде око 1797, они су дошли  на Заливска острва. Касније су населили копнени део Средње Америке уз карипску обалу. Одатле су се раселили по другим подручјима Средње и Северне Америке.

Гарифи воле да играју уз звуке дрвених бубњева. Познати су по одећи веселих боја, причању прича и храни као што је ереба (велика палачинка направљена од корена касаве).

У Хондурасу постоји око 400 скупштина Јеховиних сведока. Састанци се одржавају на гарифуна, енглеском, мандаринском кинеском, мискито, тамошњем знаковном језику и шпанском.

Ереба, велика палачинка направљена од корена касаве