Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  април 2015.

 ИГРА СЛУЧАЈА ИЛИ ДЕЛО СТВОРИТЕЉА?

Зашто мачка има бркове?

Зашто мачка има бркове?

МАЧКЕ су углавном активне ноћу. По свему судећи, бркови им помажу да одреде где су предмети из њихове близине, као и да ухвате плен. То је посебно важно кад падне вече.

Размислите о следећем: Бркови код мачака расту из ткива богатог нервним завршецима. Ти нерви су осетљиви чак и на најслабије струјање ваздуха. Због тога оне могу лако одредити где су неки предмети, а да их чак не виде. То је ноћу заиста предност.

Будући да су им бркови тако осетљиви, мачке могу регистровати било какво кретање у својој близини. Такође могу одредити колико је широк неки отвор, пре него што покушају да уђу у њега. Encyclopædia Britannica с правом признаје да је „улога бркова (vibrissae) тек донекле објашњена; међутим, једно је сигурно — ако се мачки одсеку бркови, она је привремено онеспособљена“.

Научници праве роботе са „електронским брковима“, то јест сензорима који реагују попут мачјих бркова и тако омогућују роботима да се лакше крећу међу препрекама. Ти сензори могу „имати широку примену — на пример, у напредној роботици, комуникацији између људи и машина и у биолошкој сфери“, каже Али Џави, научник с Калифорнијског универзитета Беркли.

До каквог сте закључка дошли? Да ли су изузетно осетљиви мачји бркови настали случајно или су дело Створитеља?

Сазнајте више

КЊИГЕ И БРОШУРЕ

Да ли је живот настао стварањем?

Веома је важно у шта верујете када је у питању настанак живота.

КЊИГЕ И БРОШУРЕ

Порекло живота — пет питања која заслужују одговор

Испитајте доказе а затим сами одлучите да ли ћете веровати у еволуцију или у стварање.