МАЧКЕ су углавном активне ноћу. По свему судећи, бркови им помажу да одреде где су предмети из њихове близине, као и да ухвате плен. То је посебно важно кад падне вече.

Размислите о следећем: Бркови код мачака расту из ткива богатог нервним завршецима. Ти нерви су осетљиви чак и на најслабије струјање ваздуха. Због тога оне могу лако одредити где су неки предмети, а да их чак не виде. То је ноћу заиста предност.

Будући да су им бркови тако осетљиви, мачке могу регистровати било какво кретање у својој близини. Такође могу одредити колико је широк неки отвор, пре него што покушају да уђу у њега. Encyclopædia Britannica с правом признаје да је „улога бркова (vibrissae) тек донекле објашњена; међутим, једно је сигурно — ако се мачки одсеку бркови, она је привремено онеспособљена“.

Научници праве роботе са „електронским брковима“, то јест сензорима који реагују попут мачјих бркова и тако омогућују роботима да се лакше крећу међу препрекама. Ти сензори могу „имати широку примену — на пример, у напредној роботици, комуникацији између људи и машина и у биолошкој сфери“, каже Али Џави, научник с Калифорнијског универзитета Беркли.

До каквог сте закључка дошли? Да ли су изузетно осетљиви мачји бркови настали случајно или су дело Створитеља?