На овај или онај начин, животиње утичу на живот малтене свих нас. Да ли је важно како се опходимо према њима?

Како се треба опходити према животињама?

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Неки верују да човек може да са животињама ради шта хоће. Други мисле да са животињама треба да се поступа као и с људима.

  • Један истакнути борац за права животиња рекао је да животиње имају „основно право да не буду само средство или трговачка роба“. Затим је додао да људи морају престати да на животиње гледају као на својину.

  • Милијардерка Лиона Хелмсли, по мишљењу многих, отишла је у крајност. Она је свом псу оставила фонд од 9 600 000 евра, а у тестаменту наложила да се његови посмртни остаци сахране поред њених.

Како би се по вашем мишљењу требало опходити према животињама?

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Извор живота, Јехова Бог, рекао је људима: „Владајте над морским рибама и створењима која лете по небу и над свим створењима што се мичу по земљи“ (Постанак 1:28). Логично је закључити да су за Бога људи изнад животиња.

Том закључку иде у прилог и оно што је речено пре тих речи. Наиме, да је „Бог створио човека по својој слици, створио га је по Божјој слици — створио је мушкарца и жену“ (Постанак 1:27).

Пошто су људи створени „по Божјој слици“, на јединствен начин могу да испољавају његове особине попут мудрости, правде и љубави. Такође су им урођене моралне вредности и духовност. Животиње не могу бити попут људи јер нису створене „по Божјој слици“. Оне су у подређеном положају и зато се према њима не можемо понашати на исти начин као и према људима.

Да ли то значи да људи могу да их злостављају? Никако!

  • У Закону који је дао Израелцима, Бог је рекао да они морају да се побрину да се животиње одморе, да их хране, да им помогну ако им се нешто деси и да спрече да се повреде (Излазак 23:4, 5; Поновљени закони 22:10; 25:4).

„Шест дана ради свој посао, а седмог га дана остави, да се твој бик и твој магарац одморе.“ (Излазак 23:12)

 Да ли је погрешно убити животињу?

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Неки ловци и риболовци на убијање животиња гледају само као на спорт. Они уживају у самом хватању плена. Други би се сложили с оним што је написао руски писац, Лав Толстој, наиме да је убијање и једење животиња „једноставно неморално“.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Бог дозвољава убијање животиња да би се заштитио нечији живот или да би се направила одећа (Излазак 21:28; Марко 1:6). Библија такође каже да се животиње могу убијати због хране. „Све животиње што се мичу и што живе нека вам служе за храну“, пише у Постанку 9:3. Чак је и Исус помогао својим ученицима да улове рибу коју су касније појели (Јован 21:4-13).

Међутим, Библија такође каже да „онога ко воли насиље, силно мрзи душа његова [Божја]“ (Псалам 11:5). Према томе, можемо разумети да Бог не жели да повређујемо или убијамо животиње из задовољства или због спорта.

Библија показује да Бог цени живот животиња.

  • Док је стварао, „Бог је начинио дивље животиње земаљске по њиховим врстама, стоку по њеним врстама и све друге животиње што се мичу на земљи по њиховим врстама. И Бог је видео да је то добро“ (Постанак 1:25).

  • У Библији се за Јехову каже: „Он животињама храну даје“ (Псалам 147:9). Бог је осмислио глобални екосистем који животињама обезбеђује заклон и довољно хране.

  • Краљ древног Израела, Давид, рекао је у молитви: „Ти Јехова спасаваш и човека и животињу“ (Псалам 36:6). На пример, током Потопа, Јехова је уништио зле, а сачувао осморо људи и многе врсте животиња (Постанак 6:19).

Јасно је да је Јехови стало до животиња, које је он створио, и да очекује да се људи опходе према њима с поштовањем.

„Праведник се брине за душу животиње своје.“ (Пословице 12:10)