Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  април 2015.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ШТА СЕ ДЕСИЛО СА ДИСЦИПЛИНОМ?

Дисциплина која ће уродити плодом

Дисциплина која ће уродити плодом

РОДИТЕЉСТВО је без сумње веома захтевно. Али много је теже ако се не примењује одговарајућа дисциплина. Због чега? Због тога што без дисциплине (1) деца постају распуштена, што исцрпљује родитеље и (2) не добијају јасно вођство, а то их само збуњује.

С друге стране, уравнотежена дисциплина, која се пружа с љубављу, може обликовати дечји ум и карактер. Она такође помаже деци да се осећају заштићено док израстају у зреле, одговорне особе. Али где се могу наћи добри савети о дисциплиновању деце?

Вредност библијских начела

Издавачи овог часописа, Јеховини сведоци, верују да је Свето писмо, то јест Библија, као што и само каже, „корисно за поучавање, за укоравање, за поправљање, за васпитавање“ (2. Тимотеју 3:16). Оно је далеко више од приручника за родитеље. У њему се налазе начела која су практична за породични живот. Погледајте неке примере.

БИБЛИЈА КАЖЕ: „Лудост је привезана детету за срце“ (Пословице 22:15).

Иако се понекад одушевимо како деца могу бити паметна и добра, она су ипак склона томе да чине лудости. Зато је деци потребна дисциплина (Пословице 13:24). Прихватање те чињенице помоћи ће вам да испуните улогу родитеља.

БИБЛИЈА КАЖЕ: „Не ускраћуј опомене [„дисциплину“, фуснота] детету“ (Пословице 23:13).

Не треба да се плашите да ће вашој деци уравнотежена дисциплина нашкодити или да ће вам због ње замерати када одрасту. Када дисциплинујете децу с љубављу, она ће научити да понизно прихвате исправку — што ће им користити чак и као одраслим људима (Јеврејима 12:11).

 БИБЛИЈА КАЖЕ: „Шта човек посеје, то ће и пожњети“ (Галатима 6:7).

Сасвим је нормално да родитељи желе да заштите своју децу. Међутим, и ту је потребна равнотежа. Детету не чините услугу ако га спасавате од последица његових грешака или ако га браните када вам наставник или друга одрасла особа с правом скрене пажњу на његово лоше понашање. Боље је да у тим особама видите савезнике. Тако ћете научити своје дете да поштује ауторитет и вас (Колошанима 3:20).

БИБЛИЈА КАЖЕ: „Дете распуштено мајку своју срамоти“ (Пословице 29:15).

Будите пуни љубави, доследни и разумни

Иако родитељи никада не треба да буду груби, не треба ни да иду у другу крајност, наиме, да буду превише попустљиви. „Деца попустљивих родитеља не увиђају чињеницу да у породици треба да се слушају старији“, каже се у књизи The Price of Privilege. Ако ви нисте ауторитет, дете ће вероватно преузети кормило у своје руке. Сасвим сигурно ће доносити лоше одлуке, које ће и њему — и вама — нанети бол (Пословице 17:25; 29:21).

БИБЛИЈА КАЖЕ: ’Човек ће прионути уз своју жену, и њих двоје биће једно тело‘ (Матеј 19:5).

Према Библији, мушкарац и жена треба да буду венчани пре него што су деца зачета, као и да остану заједно након што децу одрасту и оду (Матеј 19:5, 6). Другим речима, ви сте најпре брачни друг, а затим родитељ. Међутим, ако те улоге замене места, ваше дете може почети да „мисли о себи више него што треба да мисли“ (Римљанима 12:3). У породицама у којима се све врти око детета често долази до слабљења везе између супружника.

Корисни савети

Када дисциплинујете децу, чините то у складу са следећим начелима.

Будите пуни љубави. „Не раздражујте своју децу, да не постану малодушна“ (Колошанима 3:21).

Будите доследни. „Кад кажете: ’Да‘, нека то значи ’да‘, а кад кажете: ’Не‘, нека то значи ’не‘“ (Матеј 5:37).

Будите разумни. „Казнићу те колико треба“ (Јеремија 30:11). *

^ одл. 21 Више информација можете наћи на веб-сајту jw.org. Идите на БИБЛИЈСКА УЧЕЊА > БРАЧНИ ПАРОВИ И РОДИТЕЉИ, где се налазе чланци попут: „Дисциплиновање деце“, „Шта кад дете добије напад беса“ и „Како дисциплиновати тинејџера“.