ИЗАЗОВ

„Кад смо пролазили кроз један тежак период, моја супруга је то испричала својим родитељима. Онда ме је њен отац позвао да би ми дао савет о томе. То ми се уопште није допало!“ (Џејмс). *

„Моја свекрва често говори: ’Тако ми недостаје мој син!‘ Прича о томе како су били блиски, а ја онда осећам кривицу што сам се удала за њега и нанела јој такав бол!“ (Наташа).

Да ли је могуће спречити да проблем с родитељима брачног друга постане проблем у браку?

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАТЕ

Склапањем брака настаје нова породица. Библија каже да ће човек који се ожени „оставити свог оца и своју мајку и прионуће уз своју жену“. Исто се може рећи и за жену. Када се уда, она и њен муж постају „једно тело“. Они су сада нова породица (Матеј 19:5).

Ваш брак долази испред ваших родитеља. „Један од најважнијих задатака мужа и жене у браку јесте да изграде осећај заједништва“, пише брачни саветник Џон Готман. „Таква приврженост брачном другу може у извесној мери подразумевати растављање од породице у којој су супружници одрасли.“ *

Неким родитељима није лако да се прилагоде. Један човек који је одскора у браку каже: „Пре него што се удала за мене, мојој супрузи су биле веома важне жеље њених родитеља. Након што смо се венчали, њена мајка је видела да је неко други заузео њихово место. Није јој било лако да то прихвати.“

Новим брачним паровима такође може бити тешко. „Пријатеље можете бирати, а родитеље брачног друга не“, каже Џејмс. „То је као да вам неко каже: ’Имаш два нова пријатеља, свиђало ти се то или не.‘ Чак и ако те иритирају, они су твоја породица.“

 ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

Ако се ви и ваш брачни друг не слажете када дође до проблема с родитељима, настојте да то решите у духу сарадње. Послушајте библијски савет: „Тражи мир и тежи за њим“ (Псалам 34:14).

Да бисте у томе успели, размислите о следећим ситуацијама. Свака је приказана или из угла мужа или жене. Али изазов је исти за оба брачна друга, а осмотрена начела вам могу помоћи у решавању проблема с родитељима.

Ваша супруга каже да би волела да будете у бољим односима с њеном мајком. Али вама то тешко пада.

Пробајте следеће: Разговарајте о том проблему са супругом и будите спремни на уступке. Не треба да се усредсредите на то шта мислите о вашој ташти, већ о вашој супрузи, којој сте се заветовали на љубав. Током разговора, пронађите једну или две ствари које бисте могли учинити да побољшате свој однос с таштом, и затим се придржавајте тога. Када ваша супруга запази да се трудите, сигурно ће вас још више поштовати. (Библијска мисао: 1. Коринћанима 10:24.)

Супруг вам каже да је вама важније да удовољите својим родитељима него њему.

Пробајте следеће: Разговарајте о том проблему са супругом и покушајте да сагледате ситуацију из његовог угла. Наравно, ваш супруг не треба да се осећа угрожено ако ви једноставно показујете дужно поштовање према родитељима (Пословице 23:22). Па ипак, треба да га уверите, речима и делима, да вам је он важнији од родитеља. Ако је он сигуран у то, мање је вероватно да ће имати утисак да мора да се бори с њима за вашу љубав. (Библијска мисао: Ефешанима 5:33.)

Ваша супруга радије тражи савет од родитеља него од вас.

Пробајте следеће: Разговарајте са супругом и договорите се где треба повући границу. Настојте да будете разумни. Да ли је увек погрешно причати с родитељима о неком проблему? Када би то било на месту? Ако се обоје слажете које су разумне границе, на том пољу нећете имати проблема. (Библијска мисао: Филипљанима 4:5.)

^ одл. 4 Имена у овом чланку су промењена.

^ одл. 9 Из књиге The Seven Principles for Making Marriage Work.