Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  март 2015.

Свеж ваздух и сунчева светлост — природни „антибиотици“

Свеж ваздух и сунчева светлост — природни „антибиотици“

КАДА су половином 20. века научници тек открили антибиотике, лекари су се надали да ће ови нови лекови искоренити неке болести. У почетку се чинило да ће антибиотици испунити њихова очекивања. Међутим, широка примена антибиотика довела је до тога да су се развиле бактерије отпорне на њих.

У потрази за новим средствима против инфекција, неки научници се поново окрећу методама контролисања болести које су се користиле у прошлости. Једна од њих је излагање сунцу и свежем ваздуху.

Лекција из прошлости

Енглеска је имала неколико заговорника лековите моћи сунца и свежег ваздуха. Доктор Џон Летсом (1744-1815) преписивао је боравак на морском ваздуху и сунцу деци која су патила од туберкулозе. Хирург Џорџ Бодингтон је 1840. приметио да међу онима који су радили на отвореном, попут фармера, земљорадника и пастира, углавном није било оболелих од туберкулозе. С друге стране, они који су већи део свог времена проводили унутра били су подложнији овој болести.

Флоренс Најтингејл (1820-1910), британска медицинска сестра, постала је позната због новина које је увела у неговање британских рањеника током Кримског рата. Она је поставила питање: „Да ли кад уђете у нечију спаваћу собу [...] током ноћи или ујутру пре него што се отворе прозори приметите како је ваздух тежак и устајао?“ Препоручивала је да ваздух у пацијентовој соби буде свеж као и напољу, али да пацијенту при томе не буде хладно. Затим је додала: „На основу свог скромног мишљења закључила сам да је одмах након свежег ваздуха пацијенту потребна светлост [...] Ту не говоримо о било каквој светлости, већ о директној сунчевој светлости.“ У то време, многи су такође веровали да је и изношење постељине и одеће на сунце доприносило здрављу.

 Иако је од времена Флоренс Најтингејл наука напредовала, модерне студије су дошле до сличних закључака. Примера ради, једна студија спроведена у Кини 2011. године открила је да су пренатрпани студентски домови са слабом вентилацијом „повезани с повећаном стопом респираторних инфекција“.

Светска здравствена организација (СЗО) се слаже да је природна вентилација, која подразумева протицање спољашњег ваздуха кроз зграду, важна за контролу инфекција. У складу с тим, упутства која је СЗО издала 2009, препоручују такву врсту природне вентилације као ефикасну меру за смањење ризика од инфекција у медицинским центрима. *

’Све је то у реду‘, могли бисте рећи. ’Али постоје ли неки научни докази за све то?‘ Како сунчева светлост и ваздух спречавају инфекције?

Природна дезинфекциона средства

Истраживања спроведена у просторијама Министарства одбране Велике Британије пружила су неке одговоре. Научници су покушавали да утврде колико би дуго ваздух остао загађен уколико би изнад Лондона експлодирала биолошка бомба напуњена опасним бактеријама. Да би одредили одрживост патогених организама који се налазе у ваздуху, истраживачи су микроорганизме ешерихије коли наређали на паукову нит и изложили их свежем ваздуху. Експеримент је изведен током ноћи, пошто је познато да сунчева светлост убија ове бактерије. Какви су били резултати?

Око два сата касније, скоро све бактерије су биле мртве. Па ипак, када су бактерије биле на истом месту и на истој температури и влажности ваздуха, али у затвореној кутији, већина је остала жива и након два сата. Зашто? Бациле очигледно убија нешто што се налази у свежем ваздуху. Овај такозвани фактор свежег ваздуха није јасно идентификован. Па ипак, истраживачи указују на извесни састојак који се природно налази у свежем ваздуху и „делује као природно дезинфекционо средство против патогених организама и бацила који вребају из атмосфере“.

Сунчева светлост такође има дезинфекциона својства. Часопис Journal of Hospital Infection објашњава да „већина микроба који изазивају инфекције које се преносе ваздухом не подноси сунчеву светлост“.

Можда ћете сада имати још више разлога да излазите напоље како бисте уживали у сунцу и свежем ваздуху. Сигурно ће вам то користити.

^ одл. 8 Одређени фактори могу утицати на то да се не препоручује да прозори буду отворени. Они укључују лош квалитет спољашњег ваздуха, буку, противпожарне прописе и безбедност.