Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  март 2015.

 ПОГЛЕД У СВЕТ

Африка

Африка

Многе организације и појединци не престају да улажу велике напоре како би побољшали квалитет живота у Африци. Па ипак, тај континент се и даље суочава с наизглед нерешивим проблемима.

Криволов.

У Јужноафричкој Републици су ловокрадице током 2013. убиле укупно 1 004 носорога, док је 2007. тај број износио само 13. Упркос повећаном криволову, потражња за рогом носорога је и даље веома велика, тако да његова цена по килограму може бити већа од цене злата по килограму. Само један рог може коштати и до пола милиона долара.

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ: Хоће ли владе икада моћи да искорене безакоње? (Јеремија 10:23).

Непријављени мито.

Земље источне Африке спадају у земље међу којима има највише мита у свету, наводи организација Transparency International. Па ипак, око 90 процената људи не пријави мито када га неко затражи. Портпарол кенијског огранка ове организације каже: „Изгледа да грађани немају поверења да ће њихове владе ишта предузети поводом корупције.“

ШТА КАЖЕ БИБЛИЈА: „Не примај мито, јер мито заслепљује и оне који јасно виде“ (Излазак 23:8).

Коришћење интернета.

Према Међународној унији за телекомуникације, очекује се да скоро 20 процената Африканаца почне да користи интернет до краја 2014. Број претплатника на мобилни интернет у Африци расте два пута брже него у свету.