Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ

Да ли Бог постоји? Зашто је то важно?

Да ли Бог постоји? Зашто је то важно?

Изгледа да многи мисле да је одговор на питање да ли Бог постоји, или недостижан, или неважан. Један човек из Француске по имену Ерве каже: „Иако себе не сматрам ни атеистом ни агностиком, нисам ни верник. По мом мишљењу, треба живети у складу са здравим разумом. То не значи веровати у неко божанско биће.“

Други можда мисле као што је некад мислио и човек по имену Џон, из Сједињених Држава. Он је рекао: „Моји родитељи нису веровали у Бога. Док сам био младић, нисам имао формирано мишљење о томе да ли Бог постоји. Па ипак, понекад бих размишљао о томе.“

Да ли сте се икад питали да ли Бог постоји и, ако постоји, да ли живот има виши смисао? Можда сте се сусрели са чињеницама које је тешко објаснити, ако се не узме у обзир постојање Створитеља. На пример, како објаснити научне податке о фино подешеној равнотежи у природи, која омогућава живот на нашој планети, као и доказе да живот не може настати из неживе материје. (Видети оквир „ Испитајте доказе“.)

Размислите о значају чињеница које смо поменули у претходном одломку. Оне су као путокази до скривеног блага. Ако пронађете уверљиве доказе да Бог постоји и поуздане информације о њему, имаћете много користи. Навешћемо само четири.

 1. СМИСАО ЖИВОТА

Ако живот има виши смисао, желимо да то знамо и да разумемо како то утиче на нас. На крају крајева, ако Бог постоји, а ми тога нисмо свесни, онда живимо без познавања најважније истине у свемиру.

Библија каже да је Бог Извор живота (Откривење 4:11). Како то сазнање може дати смисао нашем животу? Погледајте шта о томе говори Библија.

Људи су јединствени међу свим живим створењима. Према Библији, Бог нас је створио да бисмо били попут њега, то јест да бисмо одражавали његове особине (Постанак 1:27). Надаље, Библија каже да људи могу бити Божји пријатељи (Јаковљева 2:23). Ништа не може дати нашем животу виши смисао него такав однос с Богом.

Шта значи бити Божји пријатељ? Они који су Божји пријатељи могу директно да му се обрате. Он им обећава да ће их саслушати и да ће деловати у њихову корист (Псалам 91:15). Као Божји пријатељи, можемо сазнати шта он мисли о многим стварима. То нам може пружити поуздан увид у најдубља животна питања.

Ако Бог постоји, а ми тога нисмо свесни, онда живимо без познавања најважније истине у свемиру

2. УНУТРАШЊИ МИР

Многима је тешко да верују да Бог постоји због патње коју виде широм света. Они се питају: ’Зашто свемоћни Створитељ допушта патњу и зло?‘

Утешан одговор из Библије гласи да Бог није створио људе да би патили. Када их је створио, патња није постојала. Такође, није требало ни да умиру (Постанак 2:7-9, 15-17). Да ли је у то тешко поверовати? Да ли је то обична легенда? Не. Ако постоји свемоћни Створитељ и ако је љубав његова најистакнутија особина, онда бисмо очекивали да он људима обезбеди управо такав почетак.

Како је онда човечанство доспело у данашње стање? Библија објашњава да је Бог људима подарио слободну вољу. Ми нисмо роботи који су присиљени да га слушају. Први људски пар, од кога је потекло човечанство, изабрао је да одбаци Божје вођство. Били су себични и одабрали су да врше своју вољу (Постанак 3:1-6, 22-24). Ми данас осећамо болне последице те одлуке.

Сазнање да људска патња није део Божје намере може нам донети огроман унутрашњи мир. Али природно је и да желимо промену набоље. Потребна нам је нада за будућност.

 3. НАДА

Одмах након што се човечанство побунило, Бог је обећао да ће остварити оно што је замислио кад је створио земљу и људе. С обзиром да је он свемоћан, ништа га не може спречити у томе (Исаија 55:11). Ускоро ће уклонити све последице побуне, а земља и људи ће испуњавати улогу коју им је он наменио.

Шта ово може значити за вас? Размислите о само два обећања која је Бог у Библији дао за будућност.

  • МИР НА ЦЕЛОЈ ПЛАНЕТИ, А ЗЛО УКЛОЊЕНО. „Још мало, и злога више неће бити [...] А кротки ће поседовати земљу, и уживаће у изобиљу мира“ (Псалам 37:10, 11).

  • БОЛЕСТ И СМРТ ИСКОРЕЊЕНЕ. „Нико од становника неће рећи: ’Болестан сам‘“ (Исаија 33:24). „Заувек ће уништити смрт. Суверени Господ Јехова обрисаће сузе са сваког лица“ (Исаија 25:8).

Зашто можемо имати поверења у Божја обећања из Библије? Зато што су се многа пророчанства која су записана у тој књизи већ испунила. Па ипак, нада у боље сутра не брише данашње животне тешкоће. Коју додатну помоћ Бог пружа?

4. ПОМОЋ ПРИ РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА И ДОНОШЕЊУ ОДЛУКА

Бог нам пружа вођство како би нам помогао да се боримо с проблемима и доносимо добре одлуке. Многе одлуке нису толико важне, али има и оних које утичу на цео живот. Ниједан човек нам не може пружити тако делотворну мудрост као што то може наш Створитељ. Он је Господар времена, који има моћ да сваку ствар види из свих углова. Такође нам даје живот. Према томе, он зна шта је најбоље за нас.

Библија садржи мисли Јехове Бога, јер је он надахнуо неке људе да их запишу. У Библији налазимо ову изјаву: „Ја, Јехова, ја сам твој Бог, који те учи за твоје добро и који те води путем којим треба да идеш“ (Исаија 48:17, 18).

Бог има неограничену моћ и жели да је употреби у нашу корист. Библија Бога описује као брижног оца који жели да нам помогне. Она каже: ’Отац, који је на небу, даће светог духа онима који га моле за то!‘ (Лука 11:13). Тај дух нас може водити и ојачати.

Како можете добити такву помоћ од Бога? Библија одговара: „Онај ко му приступа мора веровати да он постоји и да награђује оне који га ревно траже“ (Јеврејима 11:6). Да бисте се уверили да Бог постоји, морате сами испитати доказе.

 ИЗБОР ЈЕ НА ВАМА

Да бисте пронашли истину о Богу, потребно је да уложите време, али труд вам се може исплатити. Размислите о ономе што је доживео Сјао Сјуђин, један човек који се родио у Кини, а сада живи у Сједињеним Државама. Он каже: „Иако сам веровао у теорију еволуције, интересовала ме је и Библија. Зато сам почео да је проучавам с Јеховиним сведоцима. Међутим, на завршној години школовања, нисам имао пуно времена за оно што сам учио из Библије. Али сам зато био и мање срећан. Када сам поново посветио више пажње проучавању Библије, осетио сам унутрашњу радост.“

Да ли бисте желели да сазнате више о нашем Створитељу, Јехови Богу? Зашто не бисте одвојили време за то?