Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  фебруар 2015.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ДА ЛИ ЈЕ БИБЛИЈА И ДАНАС КОРИСНА?

Вредности које никада не бледе — Љубав

Вредности које никада не бледе — Љубав

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „Обуците се у љубав, јер вас она савршено повезује“ (Колошанима 3:14).

ЗАШТО СЕ ИСПЛАТИ? Уопште узев, љубав о којој се говори у Библији није романтичне или сексуалне природе. То је љубав која почива на принципима и подразумева испољавање самилости, понизности, верности, љубазности, благости и стрпљења, као и праштање (Михеј 6:8; Колошанима 3:12, 13). За разлику од романтичног заноса, који обично бледи, љубав с временом постаје све јача.

Бренда, која је у браку скоро 30 година, каже: „Осећања која имају тек венчани парови нису ништа у поређењу с љубављу која с годинама расте у браку.“

Сем, који је у браку преко 12 година, запажа: „Моја жена и ја се увек одушевимо, понекад чак изненадимо, колико су ефикасни и једноставни библијски савети. Кад се живи по њима, све тече глатко. Волео бих да могу да кажем да их увек примењујем. Али понекад ми то не успе, можда кад сам превише осетљив, помало себичан или уморан. У тим приликама, молим Јехову да ми помогне да савладам негативна осећања. Тада загрлим своју жену и убрзо све буде као да се ништа непријатно није ни догодило!“

„Мудрост оправдавају њена дела“

Исус Христ је рекао да „мудрост оправдавају њена дела“ (Матеј 11:19). У светлу тих речи, Библија има сва обележја праве мудрости. Њена учења и вредности су увек делотворни. Никада не бледе. Једнако су примењиви у свакој култури и народу. У њима се такође огледа дубоко разумевање људске природе, што указује да потичу из неког вишег извора, наиме, од нашег Створитеља, Јехове Бога. Наравно, кључ је у примени тих учења. Зато нас Библија позива да ’испитамо и видимо да је Јехова добар‘ (Псалам 34:8). Хоћете ли се одазвати?

 

Сазнајте више

ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ СВЕТОГ ПИСМА

Зашто је добро да се држимо библијских начела?

Исус је објаснио зашто нам је потребно Божје вођство и указао на два најважнија библијска начела.

ПРОБУДИТЕ СЕ!

Моралне вредности од непролазног значаја

Многи говоре: ’Ради оно што мислиш да је добро. Слушај своје срце.‘ Да ли је мудро тако размишљати? Погледајте зашто се можемо ослонити на вредности које заступа Библија.