Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  фебруар 2015.

 ПОГЛЕД У СВЕТ

Здравље

Здравље

Упркос напретку медицине, болести и даље харају човечанством. Па ипак, постоје докази да многи здравствени проблеми могу да се спрече.

Свет.

Светска здравствена организација предвиђа да ће до 2035. од рака годишње оболевати 24 милиона људи. То је за око 70 процената више у односу на тренутни број оболелих, који се процењује на више од 14 милиона. Сматра се да ће половина ових случајева бити изазвана начином живота, који обухвата злоупотребу алкохола, физичку неактивност, гојазност, изложеност радијацији и пушење.

Велика Британија.

Британска влада је одобрила да се испита колика је могућност да се облик болести лудих крава који се јавља код људи пренесе путем медицинских поступака, као што је трансфузија. „Били смо веома забринути када смо чули доказе да ова неизлечива болест још увек представља озбиљну претњу по јавно здравље“, рекао је Ендру Милер, члан парламента. Такође је додао: „Постоје индикације да се ова инфекција може проширити путем заражене крви и донираних органа.“

Норвешка.

Депресија може повећати ризик од настанка срчане инсуфицијенције и до 40 процената, показала је 11-годишња студија која је обухватила скоро 63 000 Норвежана. Европско удружење кардиолога цитирало је једног од аутора ове студије, који је рекао да депресија изазива лучење хормона стреса, што може довести до срчаних обољења. Осим тога, депресија отежава особи да се придржава савета који би јој могли побољшати здравље.

Сједињене Државе.

Научници истражују потенцијалне опасности по здравље које може имати пасивно „пушење из треће руке“. Тај термин се односи на честице дуванског дима које се таложе на различитим површинама и у прашини по становима, хотелским собама и у возилима. Ове честице с временом постају све токсичније.

Сазнајте више

ПРОБУДИТЕ СЕ!

Ви можете побољшати своје здравље

Многи људи не увиђају да постоји веза између њихових навика и здравља. Осмотрите 5 основних корака да заштитите и побољшате своје здравље.

ПРОБУДИТЕ СЕ!

Да ли је могуће дуже живети?

Познавање чињеница о томе зашто старимо и умиремо представља кључ у одређивању тога колико заиста можемо да живимо.