Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Месија

Месија

Библија је прорекла да ће Месија доћи на земљу и избавити људе од болести, патње и смрти. Да ли је реч о Исусу Христу?

Како су људи могли препознати Месију?

Према библијским пророчанствима, Месија, или Христ, * треба да испуни две улоге. Након што испуни прву, треба да прође доста времена пре него што испуни другу. У првој улози треба да буде човек. Да би било јасно ко је он, писци Библије су прорекли многе детаље из његовог живота и службе. У ствари, главна сврха пророчанстава је да „сведоче за Исуса“ (Откривење 19:10).

Као човек, Исус је показао у маломе шта ће у већој мери чинити у будућности као моћно духовно биће

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ:

Месија треба да буде...

Исус је испунио сва ова пророчанства, као и многа друга. Такође је лечио болесне и подизао мртве. Тиме није само доказао да је Месија, већ нам је пружио и добре разлоге да верујемо у библијска обећања да ће у будућности то исто чинити у већој мери (Лука 7:21-23; Откривење 21:3, 4). Након свог ускрсења, сео је Богу „с десне стране“, чекајући време да доврши своје месијанско дело (Псалам 110:1-6).

„Кад Христ дође, зар ће чинити више чуда него што их овај чини?“ (Јован 7:31)

 Како ће Месија довршити своје дело?

Јевреји Исусовог доба су очекивали да ће их Месија у то време избавити од римске власти и обновити израелско краљевство (Дела апостолска 1:6). Тек касније су Јевреји који су постали Исусови следбеници разумели да ће он своју другу улогу испунити с неба, као моћно духовно биће коме је поверена огромна власт (Матеј 28:18).

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ:

У својој другој улози Месија треба да...

Исус је испунио своју прву улогу као Месија, а испуниће и другу. Према томе, они који су мудри помно истражују о њему, јер је рекао: „Ја сам пут и истина и живот“ (Јован 14:6).

„Процветаће праведник у његово време, и биће мира у изобиљу све док је месеца. Он ће поданике имати [...] до крајева земаљских.“ (Псалам 72:7, 8)

^ одл. 5 „Месија“ је хебрејска реч, а „Христ“ је реч грчког порекла (Јован 1:41).

^ одл. 7 Први стихови у загради односе се на пророчанство, а други на испуњење.