Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  јануар 2015.

 ИГРА СЛУЧАЈА ИЛИ ДЕЛО СТВОРИТЕЉА?

Саће

Саће

МЕДОНОСНЕ пчеле (Apis mellifera) праве саће помоћу воска који се лучи из жлезда на њиховом стомаку. За саће се каже да је право инжењерско чудо. Зашто?

Размислите о следећем: Вековима су математичари претпостављали да шестоугаоници имају најбољи капацитет за складиштење, уз најмањи утрошак сировина. То се не може рећи за троуглове, квадрате или друге облике. Међутим, нису могли у потпуности објаснити зашто је то тако. Године 1999, професор Томас Хејлс је математички доказао да је неки простор најбоље поделити у једнаке шестоугаоне делове, јер је тако најбоље искоришћен, а количина утрошеног материјала је минимална.

Пчеле праве шестоугаоне ћелије, што им омогућава да с минималним утрошком воска најбоље искористе свој простор и направе лагано, али издржљиво саће. У њега могу да ускладиште максималне количине меда. Није никакво чудо што се саће сматра „архитектонским ремек-делом“.

Данас научници примењују то знање како би направили издржљиве конструкције у којима је простор најбоље искоришћен. На пример, аероинжењери користе панеле направљене по узору на пчелиње саће како би конструисали авионе који би били јачи и лакши, па самим тим и економичнији у потрошњи горива.

До каквог сте закључка дошли? Да ли је невероватно саће настало еволуцијом или је дело Створитеља?

Сазнајте више

КЊИГЕ И БРОШУРЕ

Да ли је живот настао стварањем?

Веома је важно у шта верујете када је у питању настанак живота.