Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  јануар 2015.

 САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | МЛАДИ

Како обуздати своју нарав

Како обуздати своју нарав

ИЗАЗОВ

„Кад сам се наљутила на сестру, вриштала сам на њу и свом снагом гурнула врата, тако да је квака пробила зид. Та рупа ме је стално подсећала на то колико сам била незрела“ (Дијана). *

„Једном приликом сам се на свог оца продерала: ’Ти си ужасан отац!‘ и треснула вратима. Али пре него што су се врата затворила, видела сам његов повређен израз лица и одмах пожелела да могу да вратим време и повучем оно што сам рекла“ (Лора).

Можеш ли се поистоветити с Лором и Дијаном? Ако да, онда ти овај чланак може помоћи.

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАШ

Изливи гнева нарушавају твоју репутацију. „Некада сам мислила да други једноставно морају да се навикну на моју лошу нарав“, каже Бруна која сада има 21 годину. „Онда сам запазила колико људи изгледају безвезе кад изгубе контролу над собом и тад сам укапирала да баш тако и ја изгледам другима.“

У Библији стоји: „Ко је брз на гнев, чини лудости“ (Пословице 14:17).

Као што људи беже од ерупције вулкана, тако ће „бежати“ и од сваког ко има експлозивну нарав

Због твоје нарави те други могу избегавати. „Када пукнеш пред другима“, каже 18-годишњи Данијел, „тада нарушаваш своје достојанство и падаш у њиховим очима.“ Елејн, која такође има 18 година се слаже. „Лоша нарав не привлачи друге, већ их плаши.“

У Библији стоји: „Не дружи се с оним ко је склон гневу, и не иди с човеком који се лако љути“ (Пословице 22:24).

Могуће је променити се. „Не можеш увек утицати на то како ћеш се због нечега осећати, али можеш утицати на то како ћеш реаговати“, каже 15-годишња Сара. „Не мораш да експлодираш.“

У Библији стоји: „Ко је спор на гнев бољи је од силног човека, и ко влада собом, бољи је од онога ко је освојио град“ (Пословице 16:32).

 ШТА МОЖЕШ УЧИНИТИ

Постави себи циљ. Уместо да говориш „такав сам какав сам“, постави себи циљ да се поправиш у догледно време, на пример за шест месеци. Током тог периода, прати свој напредак. Сваки пут кад изгубиш живце запиши (1) шта се десило, (2) како си реаговао и (3) како си и зашто могао боље поступити. Затим буди решен да следећи пут кад будеш испровоциран примениш оно што си написао у тачки под 3. Мали савет: такође бележи и своје успехе. Напиши како се осећаш када успеш да овладаш собом. (Библијска мисао: Колошанима 3:8.)

Немој одмах реаговати. Када се због некога или нечега наљутиш, немој рећи оно што ти прво падне на памет. Сачекај мало. Ако је потребно, дубоко удахни. „Дисање ми помаже да размислим пре него што урадим или кажем нешто због чега ћу зажалити“, каже 15-годишњи Ерик. (Библијска мисао: Пословице 21:23.)

Створи себи ширу слику. Понекад се можда разљутиш јер ствар гледаш само из једног угла — оног који утиче на тебе. Сагледај и другу страну медаље. „Чак и када су људи изузетно груби“, каже девојка по имену Џесика, „обично постоји разлог за то, што ми може помоћи да будем увиђавнија.“ (Библијска мисао: Пословице 19:11.)

Уколико је потребно, удаљи се. Библија каже: „Удаљи [се] пре него што почне свађа“ (Пословице 17:14). Као што овај стих показује, понекад је једноставно најбоље отићи. Немој се стално у мислима враћати на оно што се десило и тиме још више распламсавати своју љутњу, већ ради нешто физички. „Вежбање ми смањује стрес и помаже ми да не губим лако живце“, каже Данијела.

Научи да попустиш. Библија саветује: „Ако се и узнемирите, немојте грешити. Задржите речи у срцу своме [...] и ћутите“ (Псалам 4:4). Запази да нема ништа лоше у томе да се узнемириш. Али питање је шта затим следи. „Ако допустиш другима да те испровоцирају“, каже младић по имену Роберт, „ти им дајеш власт над собом. Зашто не би показао да си зрео и прешао преко свега?“ Примењујући овај савет, ти ћеш контролисати своју љутњу, а не љутња тебе.

^ одл. 4 Нека имена у овом чланку су промењена.