Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  децембар 2014.

Поглед у свет

Поглед у свет

Мртво море

Мртво море се смањује тако што ниво његових вода опада отприлике један метар годишње. Неки се боје да би оно могло потпуно да пресуши до 2050. године. Званичници траже решење. Једна могућност коју разматрају јесте да се на Црвеном мору изграде постројења за десалинизацију воде за пиће, а да се оно што остане након тог процеса спроведе до Мртвог мора. Они који се противе овој идеји прибојавају се да би то могло нашкодити јединственом екосистему Мртвог мора.

Немачка

Према истраживању једног осигуравајућег друштва, број пацијената који због срчаног удара заврше у болници, за око трећину је већи у време Божића него током осталог дела године. Ово друштво сматра да су за то одговорни повећани стрес због тражења одговарајућих божићних поклона и неразумно висока очекивања породице и пријатеља.

Велика Британија

Британски научници су објавили да је једна шкољка са Исланда (Arctica islandica), за коју су мислили да је стара 405 година, у ствари у тренутку своје превремене смрти 2006. била стара 507 година. То је чини најстаријом животињом * која је икада откривена. Она је угинула када су је истраживачи замрзнули током транспорта до лабораторије.

Јужна Америка и Кариби

На самиту одржаном у Хавани, на Куби, раније ове године, 33 чланице Заједнице држава Латинске Америке и Кариба прогласиле су своју територију ’зоном мира‘. Тиме су се обавезале да ће међусобне конфликте решавати без употребе силе. Међу присутнима је био и генерални секретар Уједињених нација, Бан Ки Мун.

^ одл. 7 Овде се термин „најстарија животиња“ не односи на колонијалне организме, као што су корали, за које се сматра да живе хиљадама година.