Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

ПРОБУДИТЕ СЕ! НОВЕМБАР 2014

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Чистоћа

Чистоћа

Да ли Бог од нас очекује да будемо чисти у физичком погледу?

„Очистимо се од сваке прљавштине тела и духа.“ (2. Коринћанима 7:1)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Наш Створитељ нас воли и жели да имамо добро здравље и дуг и испуњен живот. „Нека се срце твоје држи заповести мојих“, каже Бог, „јер ће ти се умножити дани и године живота и мир“ (Пословице 3:1, 2). Неке од заповести које је дао Израелцима односиле су се на хигијену и санитарне мере (Поновљени закони 23:12-14). Када су се придржавали тих захтева, били су здрави и заштићени од болести које су харале другим земљама, попут Египта, које нису имале тако напредан закон (Поновљени закони 7:12, 15).

Слично томе, и данас људи који су се ’очистили од сваке прљавштине тела‘, као што су пушење или злоупотреба алкохола и дроге, смањују ризик од физичких и психичких болести, као и од превремене смрти. Када смо послушни Божјим мерилима чистоће, такође показујемо обзир према другима, јер смо често у контакту с њима (Марко 12:30, 31).

 Да ли су Богу важне морална и духовна чистоћа?

„Усмртите [...] оно што је земаљско у вашим удовима: блуд, нечистоћу, полну пожуду, злу жељу и лакомство, које је идолопоклонство. Због тога долази Божји гнев.“ (Колошанима 3:5, 6)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Као што је већ речено, Библија нас подстиче да се ’очистимо од сваке прљавштине тела и духа‘. У време Исуса Христа, многи, а међу њима и јеврејске верске вође, претеривали су у погледу телесне чистоће, док су у исто време занемаривали морална и духовна мерила (Марко 7:1-5). Исус је изнео исправно гледиште када је рекао: „Човека не чини нечистим ништа што споља улази у њега, јер му [...] улази [...] у утробу, и одлази у нужник.“ Затим је додао: „Оно што излази из човека, то човека чини нечистим. Јер изнутра, из људског срца, излазе зле мисли: блуд, крађе, убиства, прељубе, лакомство, злоба, превара, бесрамност, завидно око [...] неразумност. Сва та зла [...] човека чине нечистим“ (Марко 7:18-23).

Према ономе што је Исус рекао, они који превише наглашавају телесну чистоћу, а не обазиру се на Божја морална и духовна мерила личе на чаше које су споља чисте, а изнутра прљаве (Матеј 23:25, 26).

Да ли су библијска мерила разумна?

„Љубав према Богу значи држати се његових заповести, а његове заповести нису тешке.“ (1. Јованова 5:3)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

У Михеју 6:8 читамо: „Да ли Јехова, Бог твој, тражи од тебе ишта осим да поступаш праведно, да волиш доброту и да скромно ходиш са њим?“ Зар то није потпуно разумно? Надаље, наш Створитељ жели да му будемо послушни из љубави. Кад то чинимо, доживљавамо велику радост (Псалам 40:8). А када погрешимо, утеху можемо пронаћи у Божјем милосрђу. „Као што је отац милосрдан синовима својим, тако је и Јехова милосрдан онима који га се боје. Јер он добро познаје грађу нашу, памти да смо прах“, то јест да смо слаби и несавршени (Псалам 103:13, 14).

Кратко речено, у Божјим мерилима о телесној, моралној и духовној чистоћи огледају се његова доброта и љубав према нама. С друге стране, када смо послушни тим мерилима, показујемо да смо мудри и да га волимо.

Сазнајте више

Како Бог гледа на пушење?

Библија не спомиње дуван, како онда можемо знати Божје гледиште?

Библија мења животе — октобар 2012.

Како су се двоје људи ослободили порока, као што су алкохол и дрога, и постали заиста срећни?