Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Чистоћа

Чистоћа

Да ли Бог од нас очекује да будемо чисти у физичком погледу?

„Очистимо се од сваке прљавштине тела и духа.“ (2. Коринћанима 7:1)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Наш Створитељ нас воли и жели да имамо добро здравље и дуг и испуњен живот. „Нека се срце твоје држи заповести мојих“, каже Бог, „јер ће ти се умножити дани и године живота и мир“ (Пословице 3:1, 2). Неке од заповести које је дао Израелцима односиле су се на хигијену и санитарне мере (Поновљени закони 23:12-14). Када су се придржавали тих захтева, били су здрави и заштићени од болести које су харале другим земљама, попут Египта, које нису имале тако напредан закон (Поновљени закони 7:12, 15).

Слично томе, и данас људи који су се ’очистили од сваке прљавштине тела‘, као што су пушење или злоупотреба алкохола и дроге, смањују ризик од физичких и психичких болести, као и од превремене смрти. Када смо послушни Божјим мерилима чистоће, такође показујемо обзир према другима, јер смо често у контакту с њима (Марко 12:30, 31).

 Да ли су Богу важне морална и духовна чистоћа?

„Усмртите [...] оно што је земаљско у вашим удовима: блуд, нечистоћу, полну пожуду, злу жељу и лакомство, које је идолопоклонство. Због тога долази Божји гнев.“ (Колошанима 3:5, 6)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Као што је већ речено, Библија нас подстиче да се ’очистимо од сваке прљавштине тела и духа‘. У време Исуса Христа, многи, а међу њима и јеврејске верске вође, претеривали су у погледу телесне чистоће, док су у исто време занемаривали морална и духовна мерила (Марко 7:1-5). Исус је изнео исправно гледиште када је рекао: „Човека не чини нечистим ништа што споља улази у њега, јер му [...] улази [...] у утробу, и одлази у нужник.“ Затим је додао: „Оно што излази из човека, то човека чини нечистим. Јер изнутра, из људског срца, излазе зле мисли: блуд, крађе, убиства, прељубе, лакомство, злоба, превара, бесрамност, завидно око [...] неразумност. Сва та зла [...] човека чине нечистим“ (Марко 7:18-23).

Према ономе што је Исус рекао, они који превише наглашавају телесну чистоћу, а не обазиру се на Божја морална и духовна мерила личе на чаше које су споља чисте, а изнутра прљаве (Матеј 23:25, 26).

Да ли су библијска мерила разумна?

„Љубав према Богу значи држати се његових заповести, а његове заповести нису тешке.“ (1. Јованова 5:3)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

У Михеју 6:8 читамо: „Да ли Јехова, Бог твој, тражи од тебе ишта осим да поступаш праведно, да волиш доброту и да скромно ходиш са њим?“ Зар то није потпуно разумно? Надаље, наш Створитељ жели да му будемо послушни из љубави. Кад то чинимо, доживљавамо велику радост (Псалам 40:8). А када погрешимо, утеху можемо пронаћи у Божјем милосрђу. „Као што је отац милосрдан синовима својим, тако је и Јехова милосрдан онима који га се боје. Јер он добро познаје грађу нашу, памти да смо прах“, то јест да смо слаби и несавршени (Псалам 103:13, 14).

Кратко речено, у Божјим мерилима о телесној, моралној и духовној чистоћи огледају се његова доброта и љубав према нама. С друге стране, када смо послушни тим мерилима, показујемо да смо мудри и да га волимо.