Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  новембар 2014.

Потресан споменик страшног догађаја

Потресан споменик страшног догађаја

НА ИСТОЧНОЈ обали реке Мотојасу, у Хирошими, од 1945. стоје рушевине једног здања. Зашто скоро 70 година нису обновљене?

Ова двоспратна зграда, саграђена од цигли, завршена је 1915. и служила је као изложбени простор за промоцију индустријске делатности. Али 6. августа 1945, у 8.15 часова, све се променило. Тада је скоро директно изнад ове грађевине, на висини од око 550 метара, експлодирала прва атомска бомба икада коришћена у рату. Сви у тој грађевини су истог момента погинули. Али она је остала да стоји.

Рушевине ове такозване атомске куполе, представљају „страшан симбол најразорније силе коју је човек икада створио“, наводи се у једном чланку Унеска. * Године 1996, ова зграда је додата на Унескову листу светске баштине.

Нажалост, овакви потресни споменици нису зауставили ратове, до којих често долази због похлепе, национализма, расне, верске и племенске мржње. Међутим, да ли ће ратови увек пустошити земљу?

Библија каже да неће. „[Бог] прекида ратове до краја земље. Лук пребија, копље ломи, кола ватром спаљује“, стоји у Псалму 46:9. Тада ће Бог заменити људске власти својом владавином — Божјим Краљевством у рукама Исуса Христа, ’Краља над краљевима‘ (Откривење 11:15; 19:16).

Тако ће споменици бесмислених ратова бити ствар прошлости. „Оно што је пре било“ — данашње невоље и патње — „неће се у сећање враћати нити ће се у срцу јављати“, наводи се у Исаији 65:17.

^ одл. 4 Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу.

Сазнајте више

ПИТАЊА И ОДГОВОРИ

Шта ће постићи Божје Краљевство?

Сазнајте шта можете доживети када на земљи буде успостављена Божја владавина.

СТРАЖАРСКА КУЛА

Ускоро више неће бити патње!

Бог је обећао да ће уклонити све узроке патње. Како и када ће он то учинити?