ШТА може бити горе од неуспеха? Привидан успех. На крају крајева, када у нечему не успемо, обично можемо нешто предузети. У најмању руку можемо нешто научити из тога и решити да следећи пут урадимо другачије.

Када је реч о привидном успеху, ствари стоје сасвим другачије. Такав успех нас може навести да мислимо како смо на добитку, а у ствари смо на губитку. Кад схватимо да нешто морамо променити, може бити прекасно.

Размислимо о ономе што је Исус Христ једном приликом рекао: „Шта вреди човеку ако добије цео свет, а изгуби живот?“ (Матеј 16:26). То се може применити у случају оних који су живот посветили стицању новца и материјалних ствари — што је типичан пример привидног успеха. „Размишљање само о каријери, стицању новца и куповини нових ствари не испуњава човека и не доноси му трајно задовољство“, пише каријерни саветник Том Денам. „Мерење успеха искључиво новцем јесте површно и на дуге стазе оставља у нама празнину.“

Очигледно је да би се многи сложили с тим. У једној анкети спроведеној у Сједињеним Државама, на списку од 22 „чиниоца за успешан живот“, „много новца“ се нашло на 20. месту. При врху списка су били здравље, добри међуљудски односи и посао који волите.

Јасно је да људи могу да направе разлику између правог и привидног успеха — барем у теорији. Међутим, много је теже доносити одлуке иза којих стоји исправно схватање успеха.