Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 ЗЕМЉЕ И НАРОДИ

Посета Белизеу

Посета Белизеу

БЕЛИЗЕ је мала земља с пуно разноликости — почев од тропских шума, па све до тиркизног мора с мноштвом острваца дуж обале. Али географска разноликост је само део лепоте ове земље.

Стотине врста птица и животиња насељавају ово подручје. Ту је тукан живописних боја и тапир са својим издуженим, покретљивим носем. Он је рођак носорога и креће се брзо и на копну и у води. У овој земљи живи и јагуар, и у њој се налази први резерват за јагуаре на свету.

У Белизеу се налази први резерват за јагуаре на свету

Белизе се налази на територији коју су некада заузимале Маје. Шпански конкистадори су овде стигли у 16. веку али нису потпуно покорили Маје. Касније је Велика Британија завладала овим подручјем и ова земља је 1862. постала колонија Британски Хондурас. Белизе је 1981. стекао независност.

 Становници Белизеа су разнолики као и њихова земља. Најбројнији су Креоли, Индијци, Гарифи, Маје и местици. Овдашњи људи су дружељубиви и учтиви. Деца се углавном обраћају старијима са „госпођо“ и „господине“, и одговарају им са „да, госпођо“ или „не, господине“.

Пијаца у Белизеу

У Белизеу постоје скупштине Јеховиних сведока на америчком знаковном језику, белизеанском креолском, енглеском, нисконемачком, мандаринском кинеском, маја (мопан) и шпанском. Сведоцима се на Обележавању Христове смрти 2013. године придружио велики број становника Белизеа, отприлике сваки четрдесети.

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ? Корални гребен у Белизеу дуг је преко 290 километара и део је другог по величини коралног гребена у свету. Највећи је аустралијски корални гребен.

Корални гребен у Белизеу је део другог коралног гребена по величини у свету