Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  октобар 2014.

 САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | МЛАДИ

Како одолети искушењу

Како одолети искушењу

ИЗАЗОВ

„Понекад девојке траже од мене број телефона и нуде ми ’шему за једну ноћ‘. Ја их одбијем и удаљим се. Али дубоко у себи помислим: ’А шта да сам им ипак дао број?‘ Искрено, неке од њих су баш привлачне. Није тешко помислити: ’Зашто да не?‘“ (Лука, * 16)

Да ли се и ти попут Луке бориш с неким искушењем? Ако да, буди сигуран да му можеш одолети.

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАШ

Ако подлегнеш искушењу, само ћеш бити повређен

Нико није имун на искушења — чак ни одрасли. На крају крајева, постоје разна искушења. Апостол Павле није био младић када је написао: „Заиста уживам у Божјем закону, али у својим удовима видим други закон који ратује против закона мог ума и заробљава ме законом греха“ (Римљанима 7:22, 23). Упркос таквом притиску, Павле се није предао, а не мораш ни ти! Зашто би био роб својих жеља? (1. Коринћанима 9:27). Ако научиш да одолеваш искушењима док си млад, поштедећеш себе разних брига и то ће ти много користити целог живота.

Утицај медија. Библија помиње ’младалачке жеље‘, које су саме по себи веома снажне (2. Тимотеју 2:22). Надаље, филмови, телевизија, музика и књиге за младе често појачавају те жеље, преносећи поруку да нема ништа лоше у препуштању тим жељама. На пример, ако се двоје у филму „воле“, подразумева се да ће у одређеном тренутку спавати заједно. С друге стране, Библија каже да прави мушкарци и жене умеју да се ’уздржавају од телесних жеља‘ (1. Петрова 2:11). То значи да и ти можеш да се одупреш искушењу. Али како?

 ШТА МОЖЕШ УЧИНИТИ

Откриј где си слаб. Сваки ланац је јак онолико колико и његова најслабија карика. Слично томе, твоја одлучност да чиниш оно што је исправно највероватније ће попустити тамо где си најслабији. На којим пољима си ти најрањивији? (Библијска мисао: Јаковљева 1:14.)

Предвиди ситуације. Размисли о томе где ћеш највероватније бити у неком искушењу. Замисли себе у тој ситуацији, као и како би могао реаговати. (Библијска мисао: Пословице 22:3.)

Изгради чврсте ставове. Библија говори о младићу по имену Јосиф. Када је једном приликом одолео искушењу да се упусти у сексуални неморал, он је рекао: ’Како бих могао да учиним тако велико зло и да згрешим Богу?‘ (Постанак 39:9). Израз „како бих могао“ показује да је Јосиф имао чврст став о томе шта је исправно, а шта не. А ти?

Пажљиво бирај пријатеље. Много ћеш ређе доћи у неко искушење ако бираш пријатеље који имају иста морална мерила као ти. Библија то потврђује следећим речима: „Ко се дружи с мудрима, постаће мудар“ (Пословице 13:20).

Не доводи себе у незгодну ситуацију. На пример:

  • Немој бити сам са особом супротног пола.

  • Немој користити интернет у околностима када би могао наићи на порнографију.

  • Избегавај људе који својим речима и делима оно што је неисправно приказују као нешто привлачно.

Која правила би могао поставити себи како не би дошао у неко искушење? (Библијска мисао: 2. Тимотеју 2:22.)

Моли се за помоћ. Исус је својим ученицима рекао: „Бдите и молите се, да не дођете у искушење“ (Матеј 26:41). Чињеница је да Јехова Бог жели да одолиш искушењу и он ти може помоћи. Библија о томе каже: „[Бог] неће дозволити да будете искушани више него што можете поднети, него ће створити излаз кад дође искушење, да можете издржати“ (1. Коринћанима 10:13).

^ одл. 4 Име је промењено.

Сазнајте више

СТРАЖАРСКА КУЛА

Како одолети искушењу

Три корака која нам помажу да стекнемо моралну снагу.

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како да се одупрем искушењу?

Сазнај како на практичан начин можеш смањити или потпуно избећи тај притисак.