ИЗАЗОВ

Не можете да заборавите лоше ствари које је ваш супружник рекао или урадио; грубе речи и непромишљени поступци неизбрисиво су се урезали у ваш ум. Због тога је љубав коју сте некада осећали уступила место огорчењу. Изгледа да вам не преостаје ништа друго него да наставите да живите у браку без љубави. А и за то окривљујете свог супружника.

Ипак, будите сигурни да се ситуација може променити. Погледајмо најпре неке чињенице о огорчености.

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАТЕ

Огорченост на брачног друга спречава вас да идете даље

Огорченост може уништити брак. Због чега? Због тога што поткопава саме темеље брака, као што су љубав, поверење и оданост. У неком смислу, огорчење није последица брачних проблема, оно је само по себи брачни проблем. Зато Библија с добрим разлогом каже: „Нека се сва злобна горчина [...] уклони од вас“ (Ефешанима 4:31).

Ако сте огорчени, повређујете сами себе. Особа која је огорчена као да удара себе, а онда очекује да друга особа осећа бол. „Члан породице на ког смо љути је можда сасвим добро, ужива у животу и можда га уопште не погађа све то што нас мучи“, пише Марк Зикел у својој књизи Healing From Family Rifts. Шта можемо закључити? „Огорченост нас повређује далеко више од особе на коју смо љути“, каже Зикел.

Особа која је огорчена као да удара себе, а онда очекује да друга особа осећа бол

Одлука је на вама. Неки људи мисле да не постоји избор и кажу: ’Поред свог супружника, не могу а да не будем огорчен.‘ Проблем лежи у томе што таквим размишљањем стављамо нагласак на нешто што не можемо да контролишемо — поступке друге особе. Библија нам пружа једну другу могућност: „Нека свако испита своје дело“ (Галатима 6:4). Ми не можемо да утичемо на оно што други кажу или ураде, али можемо утицати на своју реакцију. Огорченост није једина могућност.

 ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

Одлучите да не будете огорчени. Наравно, најлакше је окривити другу страну. Али не треба заборавити да ми одлучујемо да ли ћемо бити огорчени или ћемо опростити. С тим у вези, добро је имати на уму следећи библијски подстрек: „Сунце да не зађе, а да ви још осећате гнев“ (Ефешанима 4:26). Ако спремно опраштате, биће вам лакше да проблеме у браку сагледате из једног бољег угла. (Библијска мисао: Колошанима 3:13.)

Поштено се преиспитајте. Библија признаје да су неки људи ’склони гневу‘ и да се ’лако љуте‘ (Пословице 29:22). Да ли сте и ви такви? Да бисте то увидели, поставите себи следећа питања: ’Да ли лако постанем огорчен? Да ли се брзо вређам? Да ли ми сметају ситнице?‘ Библија каже да онај ко се стално враћа на неки проблем, „раздваја блиске пријатеље“ (Пословице 17:9; Проповедник 7:9). То се може десити и у браку. Ако се лако наљутите, размислите: ’Да ли бих могао да показујем више стрпљења према свом супружнику?‘ (Библијска мисао: 1. Петрова 4:8.)

Схватите шта је заиста важно. Библија каже да постоји „време кад се ћути и време кад се говори“ (Проповедник 3:7). Не мора се разговарати о свакој увреди; понекад је боље да „задржите речи у срцу своме, на постељи својој, и ћутите“ (Псалам 4:4). Када имате потребу да расправите нешто, сачекајте да вас прође љутња. „Када сам повређена“, каже жена по имену Беатрис, „најпре настојим да се смирим. Понекад кад прође мало времена, увидим да тај проблем и није тако озбиљан и много ми је лакше да с поштовањем разговарам.“ (Библијска мисао: Пословице 19:11.)

Не заборавите шта значи опростити. У Библији, на изворном језику, реч „опростити“ понекад значи пустити да оде. Дакле, опраштање не значи да треба да умањујете проблем или да се правите као да се ништа није десило. Оно значи да једноставно пређете преко тога, јер увиђате да би вам огорченост више нарушила здравље и однос са супружником него што би то учинио сам проблем.