Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  септембар 2014.

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Молитва

Молитва

Да ли неко слуша наше молитве?

Ти си онај који слуша молитве, к теби сваки човек прилази.“ (Псалам 65:2)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Многи мисле да су молитве узалудне. Они који су у некој тешкој ситуацији посебно сумњају у то да њихове молитве ико чује.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

„Очи [Јехове Бога] гледају праведнике и његове уши слушају њихове усрдне молитве, а Јеховино лице је против оних који зло чине“, пише у Библији (1. Петрова 3:12). Очигледно је да Бог слуша наше молитве. Он посебно обраћа пажњу на оне који живе по његовим мерилима. На једном другом месту у Библији се о Јеховиној жељи да нас услиши каже: „У овоме се уздамо у Бога: шта год да молимо у складу с његовом вољом, он нас чује“ (1. Јованова 5:14). Дакле, потребно је да разумемо које су молитве у складу с Божјом вољом.

 Како треба да се молимо?

„Кад се молите, не говорите увек једно те исто.“ (Матеј 6:7)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Неки верници попут будиста, православаца, католика, хиндуса и муслимана користе бројанице помоћу којих броје молитве које изговарају напамет.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Молитва треба да извире из срца и да изражава наша искрена осећања; не треба само учити речи и понављати их без размишљања. Библија нас подстиче: „Кад се молите, не говорите увек једно те исто, као што то раде незнабошци, јер они мисле да ће бити услишени зато што користе много речи. Зато не будите као они, јер Бог, ваш Отац, зна шта вам треба и пре него што га замолите“ (Матеј 6:7, 8).

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗНАТИ ОДГОВОР.

Ако не упућујемо молитве онако како то жели, само узалуд трошимо своје време, а могли бисмо чак тиме вређати Бога. Библија каже да су њему мрске молитве оних који не желе да се повинују његовој вољи (Пословице 28:9).

Коме треба да се молимо?

„Тражите Јехову док се може наћи. Призивајте га док је близу.“ (Исаија 55:6)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Неки се моле Марији, анђелима, такозваним свецима и томе слично. На пример, православци се моле „светој“ Петки (Параскеви) ради излечења и заштите, док се неки католик можда моли „светом“ Антуну Падованском, заштитнику трагача за изгубљеним стварима. Многи се моле „свецима“ и анђелима у нади да ће у њихово име посредовати код Бога.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Божје слуге треба да се моле ’Оцу нашем на небесима‘ (Матеј 6:9). Библија нас подстиче: „Не брините се ни за шта, него у свему молитвом и усрдним мољењем са захваљивањем изнесите своје молбе Богу“ (Филипљанима 4:6).