Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

ПРОБУДИТЕ СЕ! АВГУСТ 2014

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Снови од Бога

Снови од Бога

Да ли Бог путем снова комуницира с људима?

[Божји пророк] Данило је на својој постељи уснио један сан [...] Тада је записао сан и испричао све што је видео.“ (Данило 7:1)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Бог је у библијско доба комуницирао с људима на различите начине и преносио им важне поруке. Понекад је то чинио путем снова. Али то нису били свакодневни снови, који су обично нелогични и неповезани. Ти снови су били живописни и смисаони, и преносили су конкретну поруку. На пример, пророк Данило је у сну видео неколико звери које представљају политичке силе, почев од Вавилона па све до нашег времена (Данило 7:1-3, 17). Бог је у сну рекао Јосифу из Назарета, Исусовом поочиму, да са женом и дететом побегне у Египат. Тако зли краљ Ирод није могао да убије Исуса. Када је Ирод умро, Бог је то у сну јавио Јосифу и такође му је наложио да се са породицом врати у своју земљу (Матеј 2:13-15, 19-23).

 Да ли Бог данас комуницира с нама путем снова?

Не идите преко онога што је написано.“ (1. Коринћанима 4:6)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Бог се побринуо да снови путем којих је пренео важне поруке људима буду записани у Библији. А за Библију се у 2. Тимотеју 3:16, 17 каже: „Све је Писмо надахнуто од Бога и корисно за поучавање, за укоравање, за поправљање, за васпитавање у праведности, да Божји човек буде сасвим способан и потпуно опремљен за свако добро дело.“

Библија нас ’потпуно опрема‘ тако што нам открива све што треба да знамо о Богу, његовим особинама, моралним мерилима, као и о нашој улози у његовој намери са земљом. Дакле, Бог више не мора да преноси поруке људима путем снова. Ако желимо да сазнамо шта нас очекује у будућности и каква је Божја воља, не треба да идемо „преко онога што је написано“, то јест онога што се налази у Библији. Штавише, скоро сваки човек на планети може читати Библију и сазнати шта значи све оно што она садржи, укључујући и снове од Бога који су записани у њој.

Зашто се можемо поуздати у снове и визије из Библије?

„Људи [су] говорили речи које су долазиле од Бога, како их је свети дух водио.“ (2. Петрова 1:21)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Многи снови и визије који су забележени у Библији били су пророчански, то јест предсказивали су будуће догађаје. Захваљујући томе, читаоци могу да испитају колико су поуздани писци Библије, као и њен садржај. Да ли су се њихови записи показали као тачни? Погледајмо један пример — визију која се налази у Данилу 8:1-7, у којој се говори о паду Вавилонског царства.

У том пророчанству се симболичним језиком каже да је један јарац оборио и згазио овна. Данило није знао које је значење те визије. Један Божји гласник је рекао: „Ован кога си видео, који има два рога, представља краљеве Медије и Персије. Рутави јарац представља краља Грчке“ (Данило 8:20, 21). Историја потврђује да се након пада Вавилонског царства, као светска сила подигла Медо-Персија. Око двеста година касније, њу је покорио Александар Велики, владар Грчке. Дакле, библијска пророчанства се до у танчине испуњавају, а тако и пророчански снови. Та чињеница издваја Библију од свих других књига, и зато можемо потпуно бити сигурни у њену тачност.

Сазнајте више

Разлози за поуздање у Библију — испуњена пророчанства

У Библији се налазе многа пророчанства. Да ли су се испунила?

Вавилон у библијској историји

Зашто је Божје пророчанство о уништењу Вавилона невероватно?