Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  август 2014.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ

Како решавати сукобе?

Како решавати сукобе?

Френк и Џери * су били добре комшије, све док Џери једно вече није организовао журку. Френк се пожалио на буку, а Џери се увредио због начина на који му је то Френк рекао. Посвађали су се и после тога су избегавали један другог.

ФРЕНК и Џери нису једини који су имали овакав проблем. Када између две особе дође до несугласица, често се обе наљуте и криве другу страну. Уколико наставе да инсистирају на своме, вероватно ће се између њих створити зид.

Можда сте и ви доживели нешто слично. Сигурно нисте били срећни због тога. Сви ми желимо да будемо у добрим односима с пријатељима и познаницима. Како то можемо постићи и поред повремених сукоба? Можемо ли прећи преко негативних ставова и повређених осећања? Можемо ли у пријатељском духу решавати проблеме?

Вратимо се на оно што се десило Френку и Џерију. У суштини, њихово пријатељство је доведено у питање јер су направили неколико погрешних корака: (1) Џери није показао обзир; (2) Френк је изразио негодовање на начин који је повредио Џерија; (3) обојица су дала одушка свом бесу; (4) ниједна страна није хтела да попусти.

Међутим, разум је на крају победио. Ова два човека су решила проблем и помирила се. Шта им је помогло у томе? Применили су начела која су помогла и многим другим пријатељствима да опстану у тешким временима, а након тога да буду још јача.

Та начела се могу наћи у књизи с највећим тиражем на свету — Библији. Она нас подстиче да развијамо особине којима се унапређује мир и које су као мелем за повређено срце — то су разборитост, доброта, љубав и стрпљење (Пословице 14:29; 1. Коринћанима 13:4, 5).

Френк и Џери нису једини којима је Библија помогла да имају лепши  живот. Има још много оних који су се изборили с дубоко укорењеним негативним цртама. На пример, Роберт из Аустралије је успео да победи своју насилну нарав. Нелсон из Источног Тимора је победио дугогодишњу мржњу и чак постао близак пријатељ с некадашњим непријатељем. Како је Библија помогла Роберту и Нелсону? Пробудите се! је разговарао с њима о томе.

ИНТЕРВЈУ 1

РОБЕРТЕ, реците нам нешто о својој прошлости.

Одрастао сам у несрећној породици. Отац је био насилан и често ме је тукао. Понекад би ме чак оставио онесвешћеног, свог у крви. Зато сам израстао у особу пуну беса и мржње. Као тинејџер сам две године провео у поправном дому. Касније сам починио злочин због ког сам био послат у затвор с максималним обезбеђењем. Када сам коначно пуштен, преселио сам се у Аустралију, желећи да живот почнем испочетка.

Роберт је био гневна и насилна особа и неко време је био у затвору

Да ли вам је пресељење помогло да се промените?

Пресељење није било пресудно. Али помогло ми је то што сам почео да проучавам Библију с Јеховиним сведоцима. Међутим, и даље ми је било тешко да обуздам своју нарав. Често сам био разочаран и осећао сам се безвредно. Једног дана сам размишљао о ономе што пише у Пословицама 19:11: „Разумевање човека задржава од гнева, и част му је да пређе преко преступа.“ У жељи да стекнем такво разумевање, почео сам да размишљам о томе шта стоји иза наших осећања, речи и поступака. Захваљујући томе, успео сам да показујем више разумевања и стрпљења, и било ми је лакше да праштам другима.

Можете ли нам испричати неки пример?

Једном сам ненамерно увредио пријатеља и он ме је љутито прекорио пред другима. Мало је рећи да сам се осећао понижено! Међутим, сетио сам се библијског савета да ’не враћамо зло за зло‘ и брзо сам му се извинио (Римљанима 12:17). Када се ситуација смирила, пришао сам му насамо и сазнао да има озбиљних породичних проблема. Изгладили смо неспоразум и касније ме је чак обрадовао поклонивши ми леп мантил. Не желим ни да мислим шта би се десило да сам поступио онако како бих то раније учинио.

Како решавате проблеме у породици?

Моја супруга и ја имамо 20-годишњег сина и, као и у свим породицама, понекад долази до несугласица. Али из Библије сам научио колико је важно рећи: „Извини.“ Невероватно колико та реч, када се каже из срца, може спречити проблем или га ублажити.

 ИНТЕРВЈУ 2

НЕЛСОНЕ, имате велики и пријатељски осмех. Али некада сте били пуни мржње, зар не?

Тако је. Као младић сам припадао једној политичкој групи која се борила против тадашњих власти. Такође сам мрзео супарничку партију која се борила за превласт у области где сам живео. Да би ме се други плашили, учио сам борилачке вештине и тукао сваког ко би ме изнервирао.

Као младић, Нелсон је био члан једне политичке групе која се борила против власти

Шта вас је подстакло да се промените?

Почео сам да проучавам Библију и да примењујем оно што сам научио. Два савета су ме погодила право у срце. Први је: „Све, дакле, што желите да људи чине вама, чините и ви њима“ (Матеј 7:12). Други је: „Воли свог ближњег као самог себе“ (Матеј 22:39). Приметио сам да Сведоци који су проучавали Библију са мном показују такву љубав, и то без обзира на расну и националну припадност. Желео сам да будем као они. Изгледа да сам успео, јер ме се други више не плаше и задивљени су променама које виде код мене.

Да ли је на том путу било и падова?

У јавности не. Али понекад нисам успео да обуздам своју нарав код куће. Једном сам се наљутио и чак ударио своју супругу, због чега ми је веома жао. Она ми је великодушно опростила, што ме је навело да будем одлучнији у томе да савладам своју наглу нарав.

Рекли сте да вас се други више не плаше. Можете ли навести неки пример?

Наравно. Након што сам се променио, срео сам једног утицајног члана супарничке политичке партије коју сам раније поменуо. Тај човек се зове Аугусто. Иако је у почетку он био неповерљив, ја сам га срдачно поздравио, предложио му да прошлост оставимо иза себе и позвао га у госте. Он је дошао и изненадио се колико сам се променио. Био је толико одушевљен да је и он пожелео да проучава Библију. Сада Аугусто и ја нисмо само добри пријатељи већ и браћа у вери.

 „Будите у миру са свим људима“

Узроци неслагања су сложени и различити, и неће свако добро одреаговати на наша настојања да будемо у миру. Зато Библија реално каже: „Ако је могуће, колико од вас зависи, будите у миру са свим људима“ (Римљанима 12:18).

Особе које смо поменули у овом чланку живи су пример да је мудрост из Библије заиста делотворна — ако јој дозволимо, она има моћ да искорени чак и ’снажно утврђене‘ ставове (2. Коринћанима 10:4). О тој мудрости се у Пословицама 3:17, 18 каже: „Путеви су њени путеви задовољства, и све су стазе њене пуне мира. Она је дрво живота онима који је прихвате, и срећнима ће се звати они који се ње чврсто држе.“

Нелсон и Аугусто су сада добри пријатељи

Да ли желите да будете срећнији и у бољим односима с другима? Да ли желите да имате пријатељства која се неће распасти у тешким тренуцима? Нећете се разочарати ако дозволите Библији да вам покаже којим путем да кренете.

^ одл. 3 Имена су промењена.