Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  август 2014.

 ИГРА СЛУЧАЈА ИЛИ ДЕЛО СТВОРИТЕЉА?

Лептир који упија светлост

Лептир који упија светлост

ДА БИ смањили потребе човечанства за фосилним горивима, научници раде на томе да побољшају ефикасност уређаја за прикупљање соларне енергије. „Решење за тај проблем“, рекао је један научник, „можда лепрша пред нашим очима.“

Лептирова крила имају рупице у облику саћа

Размислите о следећем: У хладним данима, лептири шире крила према сунцу да би упили што више топлоте. Неке врсте ластиног репка су веома ефикасне у упијању сунчеве светлости. Њихова тајна није само у тамној боји већ и у грађи крила сачињених од микроскопских љуспица, које се међусобно преклапају. Љуспице се пак састоје од редова рупица у облику саћа, које су груписане и подељене браздама у облику обрнутог латиничног слова V. То омогућава да светлост пада право у рупице. Због овакве структуре, лептирова крила лако апсорбују светлост и имају изузетно црну боју, што помаже лептиру да се брзо загреје.

„Лептирова крила спадају међу најделикатније конструкције у природи“, наводи се у часопису Science Daily, „али су пружила научницима инспирацију за нову технологију која удвостручава производњу водоничног гаса — еколошког горива будућности, које се добија из воде под утицајем сунчеве светлости.“ Још неке примене су могуће у оптичким инструментима и соларним ћелијама.

До каквог сте закључка дошли? Да ли су лептирова крила која имају способност да апсорбују светлост настала еволуцијом или су дело Створитеља?