Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  јул 2014.

 ЗЕМЉЕ И НАРОДИ

Посета Ирској

Посета Ирској

СМАРАГДНО острво, то јест Ирска, обухвата две земље: независну Републику Ирску и Северну Ирску, која припада Уједињеном Краљевству.

Џајантс Козвеј

Ирска се назива Смарагдним острвом јер је због обилних киша красе пејзажи јаркозелене боје. Њеној лепоти доприносе прелепа језера и реке, као и приобалне литице и таласаста брда.

Сеоска кућа

Народ Ирске памти многа тешка времена. На пример, неки процењују да је у периоду од око 1845. до 1851, када је медљика уништила усеве кромпира, око милион људи изгубило живот због глади и болести. Да би побегли од сиромаштва, многи су емигрирали у друге земље, као што су Аустралија, Велика Британија, Канада и Сједињене Државе. Данас око 35 милиона Американаца има ирско порекло.

Ирци су познати као срдачан и гостољубив народ. Омиљена разонода им је јахање, као и екипни спортови попут крикета, рагбија, фудбала и галског фудбала. Жене посебно воле да играју камоги, спорт сличан хокеју на трави.

 Ирци су веома комуникативни и воле музику. Ирски плес је чувен у целом свету. Плесачи горњи део тела готово не померају док ногама изводе брзе и прецизне покрете.

Ирски бенд

Јеховини сведоци у Ирској постоје преко сто година. Данас у тој земљи има више од 6 000 Сведока, који преносе другима добру вест из Библије.

У традиционалној ирској музици користе се инструменти попут ових на слици: келтска харфа, ирске гајде, фидула (врста виолине), хармоника, ирска фрула и бодран (врста бубња)

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ?

На северној обали Северне Ирске налази се Џајантс Козвеј (Дивова стаза). То је назив за хиљаде базалтних камених стубова који су настали у далекој прошлости, при додиру лаве с морском водом.