Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  мај 2014.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ

Како се борити против стреса?

Како се борити против стреса?

„Осећао сам се попут миша који окреће свој точкић у кавезу, а нигде не стиже. Често сам радио по шеснаест сати дневно и ретко кад сам имао слободан викенд. Било ми је тешко, јер сам своју ћеркицу виђао само када је већ заспала. Од стреса сам се разболео.“ (Кари, Финска)

КАРИ није усамљен случај. Једна британска добротворна установа за ментално здравље наводи да се у Великој Британији сваки пети радник током свог радног века барем једном разболео због стреса. Такође, неиздржив притисак је проузроковао да сваки четврти плаче на послу. Издавање рецепата за антидепресиве имало је незапамћене размере током 2009. године, у време светске економске кризе.

Шта је код вас узрок стреса?

 • Несигурност — финансијска или нека друга

 • Много обавеза

 • Међуљудски сукоби

 • Неко трауматично искуство

Које су последице стреса у вашем случају?

 • Здравствени проблеми

 • Емоционална исцрпљеност

 • Проблеми са сном

 • Депресија

 • Погоршани међуљудски односи

 Стрес покреће чудесне механизме у нашем телу који се активирају у ванредним ситуацијама. Луче се хормони који убрзавају дисање и пулс, и повећавају крвни притисак. Такође се убрзава циркулација и подиже се ниво глукозе у крви. Ове ланчане реакције припремају нас да се ухватимо у коштац са стресором, то јест узрочником стреса. Након што он нестане, тело се најчешће враћа у нормално стање. Али ако је узрочник и даље ту, можемо бити хронично напети, а то стање може се упоредити с мотором који стално ради под пуним гасом. Због тога је важно научити технике савладавања стреса, јер је у питању наше физичко и ментално здравље.

Како стрес држати под контролом

Сам по себи, стрес не мора бити лош. Америчко удружење психолога наводи: „Утицај стреса може се упоредити са жицама на виолини. Ако жице нису довољно затегнуте, звук је слаб и шкрипав, а ако су превише затегнуте, звук је пискав и жице чак могу да пукну. Слично томе, стрес може бити користан, али и погубан. Питање је како га држати под контролом.“

Постоји још једна важна ствар коју треба узети у обзир када је реч о стресу. Људи имају различит темперамент и опште здравствено стање. Због тога оно што изазива стрес код једне особе не мора изазвати стрес код друге. Али ако сте због својих свакодневних обавеза стално напети и не можете се опустити нити изаћи на крај с неком хитном ситуацијом, онда сте вероватно под превеликим стресом.

Неки прибегавају алкохолу, дроги и дувану како би наводно умањили хронични стрес. Други сатима седе испред телевизора или компјутера, док се код неких јављају поремећаји у исхрани. Међутим, све су то навике које неће одстранити проблем већ ће га, напротив, погоршати. Како онда можемо научити да савладавамо стрес?

Многи су у томе успели тако што су применили практичне савете из Библије. Да ли њена мудрост, која је издржала испит времена, може помоћи и вама? Погледајмо то на примеру четири уобичајена узрочника стреса.

 1 НЕСИГУРНОСТ

Не постоји потпуна сигурност. Као што стоји у Библији: „Време невоље и непредвиђени догађаји сналазе свакога“ (Проповедник 9:11). Како можемо савладати осећања несигурности? Погледајте следеће предлоге.

 • Разговарајте с неким чланом породице или пријатељем. Студије показују да таква врста подршке штити од болести проузрокованих стресом. То потврђује и Библија кад каже: „Прави пријатељ воли у свако доба, и у невољи брат постаје“ (Пословице 17:17).

 • Немојте се стално бавити најгорим могућим исходом неке ситуације. Такво размишљање не води никуд и само емотивно исцрпљује. На крају крајева, не мора уопште доћи до тога чега се плашите. Зато се у Библији налази следећи користан савет: „Не брините се, дакле, за сутрашњи дан, јер ће сутрашњи дан имати своје бриге“ (Матеј 6:34).

 • Црпите снагу из молитве. „Све своје бриге баците на [Бога], јер се он брине за вас“, наводи се у 1. Петровој 5:7. Бог показује бригу према нама тако што нам даје унутрашњи мир и обећава да нас ’никада неће оставити‘, док год од њега искрено тражимо утеху и подршку (Јеврејима 13:5; Филипљанима 4:6, 7).

2 МНОГО ОБАВЕЗА

Напоран дневни распоред који може обухватати путовање на посао, сам посао, учење, бригу о деци или остарелим родитељима обично води до великог стреса. Често се те обавезе једноставно не могу занемарити (1. Тимотеју 5:8). Шта онда можете учинити?

 • Пробајте да нађете мало времена за себе и да се довољно одмарате. С тим у вези, у Библији стоји: „Боља је једна шака починка него две шаке труда и трчања за ветром“ (Проповедник 4:6).

 • Поставите приоритете и живите скромно (Филипљанима 1:10). Размислите да ли можете поједноставити живот тако што ћете можда смањити животне трошкове или време које проведете на послу (Лука 21:34, 35).

Раније поменути Кари окренуо је нови лист у свом животу када је почео да проучава Библију. „Схватио сам да живим себично“, написао је он. Променио је посао да би више времена био код куће. „Наш стандард се мало погоршао“, каже он, „али супруга и ја сада нисмо под сталним стресом и имамо више времена за породицу и пријатеље. Унутрашњи мир који имам не бих мењао ни за какву пословну прилику.“

 3 МЕЂУЉУДСКИ СУКОБИ

Конфликти, посебно на радном месту, могу бити веома стресни. Али постоји нешто што можете учинити.

 • Када вас неко изнервира, трудите се да останете прибрани. Немојте доливати уље на ватру. „Благ одговор смирује гнев, а оштра реч изазива јарост“, стоји у Пословицама 15:1.

 • Гледајте да размирице решите насамо и с поштовањем, показујући да пазите на туђе достојанство (Матеј 5:23-25).

 • Пробајте да разумете како се друга особа осећа и како гледа на ствари. Такав увид „задржава од гнева“ зато што нас ставља на место другога (Пословице 19:11). Такође нам може помоћи да себе видимо онако како нас други виде.

 • Опраштајте. Праштање не само што је врлина већ је и добро за здравље. Као што је показала једна студија из 2001. године, „стално враћање на увреду“ води до убрзаног пулса и повишеног крвног притиска, док опраштање смањује ниво стреса (Колошанима 3:13).

4 ТРАУМАТИЧНИ ДОГАЂАЈИ

Једна жена из Камбоџе по имену Нијенг доживела је низ трагедија. Године 1974, била је повређена када је експлодирала бомба на једном аеродрому. Наредне године, изгубила је двоје деце, мајку и супруга. Године 2000, њену кућу и све ствари уништио је пожар, а три године касније и њен други муж је умро. Тада је размишљала о томе да оконча свој живот.

„Боља је једна шака починка него две шаке труда и трчања за ветром“

Међутим, Нијенг је нашла начина да се бори. У томе јој је, као и Карију, помогла Библија. Сада Нијенг помаже и другима да у тој књизи нађу утеху. Њено искуство нас подсећа на једну студију која је спроведена 2008. у Великој Британији. Она је показала да је „стрес могуће држати под контролом ако се на неки начин дајемо за друге“. То је савет који већ дуго времена стоји у Библији (Дела апостолска 20:35).

Нијенг сада има наду у бољу будућност, у којој ће нестати сви проблеми који данас муче човечанство. Тада ће широм света бити „мира у изобиљу“ (Псалам 72:7, 8).

Библија нуди истинску наду, као и мудрост потребну да се изборимо са животним стресовима, а то има непроцењиву вредност. Та изузетна и јединствена књига је помогла милионима људи широм света, а може и вама.