Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  мај 2014.

Поглед у свет

Поглед у свет

Југоисточна Азија

Према подацима Светске фондације за очување природе, од 1997. до 2011. многе нове врсте биљака и животиња, међу којима је и змија јамичарка (Trimeresurus rubeus), пронађене су у области Меконга, која обухвата делове Камбоџе, Лаоса, Мјанмара, Тајланда, Вијетнама и кинеске провинције Јунан. Међу врстама откривеним само у 2011. години, налазе се 82 биљке, 21 гмизавац, 13 риба, 5 водоземаца и 5 сисара.

Европа

Трговина људима постаје озбиљан проблем „у целој Европској унији“, каже се у новинама The Moscow Times. Људима се тргује ради сексуалног искоришћавања, принудног рада и чак „илегалне трговине људским органима“. Трговци злоупотребљавају сиромаштво, незапосленост и неједнакост полова.

Нови Зеланд

Резултати истраживања гледања телевизије код деце и адолесцената показали су да превише гледања води до „чешћег асоцијалног понашања у периоду уласка у одрасло доба“. Такође се наводи да је то у складу са саветом једне организације за заштиту дечјег здравља, наиме, да гледање телевизије у току дана треба ограничити на „један до два сата квалитетног програма“.

Аљаска

Скоро сва староседелачка села на Аљасци налазе се на обалама или у близини река, и 86 посто њих погађају поплаве и ерозије тла. Извештаји показују да се због пораста температуре лед у приобалним областима ствара касније у току године, па су села изложенија јесењим олујама.

Свет

И поред огромних улагања у изворе чисте енергије, попут ветра и сунца, „просечна јединица енергије која се данас произведе није ништа чистија него пре 20 година“, каже Марија ван дер Хувен, извршна директорка Међународне агенције за енергију.