Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  мај 2014.

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Медитација

Медитација

Шта је медитација?

„Дубоко ћу размишљати [„медитираћу“, фуснота] о свим делима твојим, промишљаћу о поступцима твојим.“ (Псалам 77:12)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Постоје разни облици медитације, а многи од њих потичу из источњачких религија. „Ум мора да буде празан да би јасно сагледавао ствари“, написао је један мудрац. Његове речи одражавају гледиште многих по ком се унутрашњи мир, јасноћа мисли и духовно просветљење могу постићи само када је ум празан. Такво стање, кажу они, постиже се усмеравањем пажње на одређене речи или слике.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Библија ставља велики нагласак на медитирање, тако што нас подстиче на дубоко размишљање (1. Тимотеју 4:15). У библијском смислу, медитирати не значи испразнити ум понављањем неке речи или фразе, које се понекад називају мантром. Оно обухвата циљано размишљање о корисним темама, као што су Божје особине, његова мерила и дела стварања. Један Божји слуга је у молитви Богу рекао: „Размишљам о свим делима твојим, промишљам о делу руку твојих“ (Псалам 143:5). Такође је рекао: „О теби мислим на постељи својој, током стража ноћних промишљам о теби“ (Псалам 63:6).

 Како нам исправно медитирање може користити?

„Срце праведника размишља шта ће одговорити.“ (Пословице 15:28)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Исправно медитирање нам помаже да дубље сагледавамо ствари, да научимо да владамо собом и да имамо већу моралну снагу. Све то нас чини разборитим у нашем говору и понашању (Пословице 16:23). Дакле, такво размишљање доприноси нашој срећи. У Псалму 1:3 се о човеку који има навику да размишља о Богу каже: „Он је као дрво посађено крај вода које теку, које плод свој доноси у своје време, којем лишће не вене, и све што ради биће успешно.“

Медитирање у библијском смислу такође нам помаже да имамо боље разумевање и памћење. Осмотримо један пример. Док проучавамо неку библијску тему или читамо о Божјим делима стварања, ми сазнајемо многе занимљиве чињенице. Али када дубоко размишљамо о тим чињеницама, видимо како су оне међусобно повезане и како се уклапају у оно што знамо од раније. Тако нам дубоко размишљање помаже да чињенице повежемо у једну смисаону целину, попут мајстора који од грађевинског материјала ствара функционалну зграду.

Да ли медитирање треба усмеравати?

„Срце је варљивије од свега и на све је спремно. Ко може проникнути у њега?“ (Јеремија 17:9)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

„Изнутра, из људског срца, излазе зле мисли: блуд, крађе, убиства, прељубе, лакомство, злоба, превара, бесрамност, завидно око [...] неразумност“ (Марко 7:21, 22). Баш као и ватра, медитирање се мора контролисати. У супротном би се могло десити да наше неисправне мисли потхрањују погрешне жеље, које могу измаћи контроли и довести до погрешних поступака (Јаковљева 1:14, 15).

Зато нас Библија подстиче да размишљамо о ономе што је ’истинито, племенито, праведно, чисто, допадљиво, похвално, честито и хвале вредно‘ (Филипљанима 4:8, 9). Када гајимо такве мисли, можемо очекивати плод у виду лепих особина, љубазног говора и срдачних међуљудских односа (Колошанима 4:6).