Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

ПРОБУДИТЕ СЕ! МАРТ 2014.

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Новац

Новац

Да ли је новац корен сваког зла?

„Љубав према новцу корен [је] сваког зла.“ (1. Тимотеју 6:10)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Новац је зло.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Није зло сам новац, него „љубав према новцу“. У Библији се налазе речи краља Соломона, који је био веома богат. Он је навео три зла која погађају оне који воле новац. Као прво, бриге: „Богатство не да богатоме да спава“ (Проповедник 5:12). Као друго, незадовољство: „Ко воли сребро, никад му није доста сребра, и ко воли богатство, никад му није доста добитка“ (Проповедник 5:10). Као треће, искушење да се прекрши закон: „Ко жури да се обогати, не остаје недужан“ (Пословице 28:20).

 Која је сврха новца?

„Новац је заштита.“ (Проповедник 7:12)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Новац пружа сигурност и срећу.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

’Богатство је преварно‘ јер нас наводи на погрешан закључак да се новцем могу купити срећа и сигурност (Марко 4:19). С друге стране, тачно је да „новац прибавља све“ (Проповедник 10:19). На пример, новцем можемо купити оно што нам је неопходно за живот, као што су храна и лекови (2. Солуњанима 3:12).

Новац нам такође омогућава да бринемо о својој породици. Штавише, Библија каже: „Ако се неко не брине за своје, а нарочито за своје укућане, одрекао се вере“ (1. Тимотеју 5:8).

Како можемо мудро користити новац?

’Најпре седи и прорачунај трошак.‘ (Лука 14:28)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Приликом коришћења новца треба уважавати Божја мерила (Лука 16:9). Мудро је бити одговоран и поштен (Јеврејима 13:18). Да бисмо избегли последице живљења изван својих могућности, у нашем животу не треба да буде „љубави према новцу“ (Јеврејима 13:5).

Иако Библија не осуђује задуживање, она нас упозорава: „Ко узима зајам слуга је оном ко даје зајам“ (Пословице 22:7). Чувајте се импулсивне куповине, јер „ко је год брзоплет сигурно срља у оскудицу“ (Пословице 21:5). Боље је да свако ’ставља на страну колико може‘ и тако уштеди за нешто што му је важно (1. Коринћанима 16:2).

Библија нас подстиче да будемо дарежљиви (Лука 6:38). Они који желе да угоде Богу радо деле с другима, јер „Бог воли онога ко радосно даје“ (2. Коринћанима 9:7). Зато „не заборављајте чинити добро и делити с другима, јер се таквим жртвама угађа Богу“ (Јеврејима 13:16).