Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

ПРОБУДИТЕ СЕ! ФЕБРУАР 2014

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Спиритизам

Спиритизам

Да ли је погрешно призивати духове?

Не обраћајте се онима који призивају духове [...] да због њих не постанете нечисти.“ (Левитска 19:31)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Сасвим је разумљиво што они који изгубе вољену особу желе да се увере да она нигде не пати. Зато можда размишљају: „Зашто не бисмо отишли код неког ко призива духове? Можда би нас то умирило.“

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

У Библији се јасно износи Божји став према призивању духова. Иако је та пракса била уобичајена у древна времена, у Закону који је Јехова Бог дао Израелцима стајало је следеће: „Нека се код тебе не нађе нико ко [...] призива духове [...] ни који пита мртве. Јер ко год тако нешто чини одвратан је Јехови“ (Поновљени закони 18:10-12). Библија такође каже да они који се баве било којим видом окултизма „неће наследити Божје краљевство“ (Галатима 5:19-21).

 Могу ли мртви утицати на живе?

„Живи су свесни тога да ће умрети, а мртви нису свесни ничега.“ (Проповедник 9:5)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Многи тврде да умрли на неки начин настављају да живе. Зато настоје да ступе у контакт с њима, можда да би добили неку информацију од њих или да би их умилостивили да више не узнемиравају живе.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

„Живи су свесни тога да ће умрети, а мртви нису свесни ничега [...] И љубави њихове и мржње њихове и љубоморе њихове [све што су осећали док су били живи] нестало је“ (Проповедник 9:5, 6). Дакле, Библија научава да су мртви једноставно мртви. Они не могу да мисле ни да нешто ураде, па самим тим ни да служе Богу. „Мртви не хвале [Бога], нити ико од оних који у тишину силазе“ (Псалам 115:17).

Зар спиритистички медији не износе понекад невероватне детаље?

„Зар да се [човек] мртвима обраћа за живе?“ (Исаија 8:19)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Неки тврде да они који призивају духове износе информације које су могли знати само преминули и његова породица и пријатељи.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

У 28. поглављу Прве књиге Самуилове говори се о неверном краљу Саулу који је прекршио Божју заповест да се не обраћа онима који призивају духове. Отишао је код једне жене која је наводно комуницирала с мртвим Божјим слугом Самуилом. Али да ли је то стварно био Самуило? Не! Она је разговарала с неким ко се претварао да је мртви Самуило.

Био је то зли дух, који служи ’оцу лажи‘, Сатани (Јован 8:44). Зашто ти зли духови, то јест демони, заступају гледиште да мртви настављају да живе? Они желе да се супротставе Богу и омаловаже његову Реч, Библију (2. Тимотеју 3:16).

Да ли то онда значи да за умрле не постоји никаква нада? Наравно да не значи! Библија говори о будућем ускрсењу — када ће устати сви они који такорећи спавају у гробу * (Јован 11:11-13; Дела апостолска 24:15). До тада можемо бити сигурни да они који су умрли не доживљавају никакву патњу.

^ одл. 16 Више информација може се наћи у књизи Шта Библија заиста научава?, у 7. поглављу под насловом „Права нада за теби драге особе које су умрле“.

Сазнајте више

ПИТАЊА И ОДГОВОРИ

Да ли Ђаво има власт над људима?

Како Ђаво врши утицај на људе и како можемо избећи његове замке?