Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Спиритизам

Спиритизам

Да ли је погрешно призивати духове?

Не обраћајте се онима који призивају духове [...] да због њих не постанете нечисти.“ (Левитска 19:31)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Сасвим је разумљиво што они који изгубе вољену особу желе да се увере да она нигде не пати. Зато можда размишљају: „Зашто не бисмо отишли код неког ко призива духове? Можда би нас то умирило.“

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

У Библији се јасно износи Божји став према призивању духова. Иако је та пракса била уобичајена у древна времена, у Закону који је Јехова Бог дао Израелцима стајало је следеће: „Нека се код тебе не нађе нико ко [...] призива духове [...] ни који пита мртве. Јер ко год тако нешто чини одвратан је Јехови“ (Поновљени закони 18:10-12). Библија такође каже да они који се баве било којим видом окултизма „неће наследити Божје краљевство“ (Галатима 5:19-21).

 Могу ли мртви утицати на живе?

„Живи су свесни тога да ће умрети, а мртви нису свесни ничега.“ (Проповедник 9:5)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Многи тврде да умрли на неки начин настављају да живе. Зато настоје да ступе у контакт с њима, можда да би добили неку информацију од њих или да би их умилостивили да више не узнемиравају живе.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

„Живи су свесни тога да ће умрети, а мртви нису свесни ничега [...] И љубави њихове и мржње њихове и љубоморе њихове [све што су осећали док су били живи] нестало је“ (Проповедник 9:5, 6). Дакле, Библија научава да су мртви једноставно мртви. Они не могу да мисле ни да нешто ураде, па самим тим ни да служе Богу. „Мртви не хвале [Бога], нити ико од оних који у тишину силазе“ (Псалам 115:17).

Зар спиритистички медији не износе понекад невероватне детаље?

„Зар да се [човек] мртвима обраћа за живе?“ (Исаија 8:19)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Неки тврде да они који призивају духове износе информације које су могли знати само преминули и његова породица и пријатељи.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

У 28. поглављу Прве књиге Самуилове говори се о неверном краљу Саулу који је прекршио Божју заповест да се не обраћа онима који призивају духове. Отишао је код једне жене која је наводно комуницирала с мртвим Божјим слугом Самуилом. Али да ли је то стварно био Самуило? Не! Она је разговарала с неким ко се претварао да је мртви Самуило.

Био је то зли дух, који служи ’оцу лажи‘, Сатани (Јован 8:44). Зашто ти зли духови, то јест демони, заступају гледиште да мртви настављају да живе? Они желе да се супротставе Богу и омаловаже његову Реч, Библију (2. Тимотеју 3:16).

Да ли то онда значи да за умрле не постоји никаква нада? Наравно да не значи! Библија говори о будућем ускрсењу — када ће устати сви они који такорећи спавају у гробу * (Јован 11:11-13; Дела апостолска 24:15). До тада можемо бити сигурни да они који су умрли не доживљавају никакву патњу.

^ одл. 16 Више информација може се наћи у књизи Шта Библија заиста научава?, у 7. поглављу под насловом „Права нада за теби драге особе које су умрле“.