Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  јануар 2014.

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Стварање

Стварање

Да ли је Бог створио земљу за шест дословних дана, као што неки креационисти тврде?

„У почетку створи Бог небеса и земљу.“ (Постанак 1:1)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Према Постанку 1:1, Бог је створио читав свемир, укључујући и нашу планету, „у почетку“, то јест у далекој прошлости. Савремена наука потврђује да је свемир имао почетак. Однедавно неки научници сматрају да свемир постоји скоро 14 милијарди година.

Библија такође описује шест „дана“ стварања. Међутим, у њој се не каже да су то били дани од 24 сата (Постанак 1:31). Заправо, „дан“ у Библији може имати различито трајање. На пример, читав период стварања назива се ’даном када је Јехова Бог начинио земљу и небо‘ (Постанак 2:4). По свему судећи, „дани“ стварања су трајали хиљадама година (Псалам 90:4).

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗНАТИ ОДГОВОР?

Неке креационистичке идеје могле би вас навести да потпуно одбаците Библију. С друге стране, ако се у Библији заиста налазе поуздане чињенице о стварању, може вам користити њена ризница мудрости (Пословице 3:21).

 Да ли је Бог путем еволуције стварао живот на земљи?

„Бог рече: ’Нека земља пусти из себе живе душе по својим врстама.‘“ (Постанак 1:24)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Бог није створио један једноставан животни облик, а затим га пустио да еволуира у сложеније. Одмах су биле створене сложене биљне и животињске „врсте“, које су се размножавале „по својим врстама“ (Постанак 1:11, 21, 24). Захваљујући том процесу, на нашој планети данас имамо исте оне „врсте“ које је Бог створио (Псалам 89:11).

Библија не каже колико се у оквиру једне врсте може појавити варијација, до којих долази услед укрштања животиња и њиховог прилагођавања средини. Иако неки такво прилагођавање сматрају видом еволуционог процеса, досад није настала ниједна потпуно нова врста. Савремена наука подупире идеју да су се основне категорије биљака и животиња само незнатно измениле током веома дугог периода.

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗНАТИ ОДГОВОР?

То што је Библија научно тачна, као на пример када је реч о основној подели на врсте, гради наше поверење у њену тачност када се дотиче, рецимо, историје или пророчанстава.

Како је настао свемир?

„Својим сам рукама разапео небеса.“ (Исаија 45:12)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Бог је извор безграничне моћи, то јест енергије (Јов 37:23). То је значајна чињеница јер су научници утврдили да се енергија може претворити у материју. Библија каже да је Бог извор „обиља енергије“ којом је стварао свемир (Исаија 40:26, фуснота). Бог је обећао да ће помоћу своје енергије одржавати све што је створио, јер се у Библији о сунцу, месецу и звездама каже: „Поставио их је да заувек стоје, довека“ (Псалам 148:3-6).

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗНАТИ ОДГОВОР?

Астроном Алан Сандејџ једном је рекао: „Наука нема одговор на најдубља питања. Чим поставимо питање зашто постоји свемир, изашли смо из оквира науке.“ Библија не само што пружа објашњење о стварању света које је у складу с науком већ такође одговара на питања на која наука нема одговор, на пример: Зашто је Бог створио земљу и човека? *

^ одл. 16 Више информација може се наћи у 3. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци.

Сазнајте више

ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ СВЕТОГ ПИСМА

Каква је Божја намера са земљом?

Библија открива зашто је Бог створио земљу, када ће патњи доћи крај и шта у будућности очекује земљу и оне који живе на њој.

ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ СВЕТОГ ПИСМА

Ко је Бог?

Да ли Бог има име и да ли му је стало до нас?