Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Стварање

Стварање

Да ли је Бог створио земљу за шест дословних дана, као што неки креационисти тврде?

„У почетку створи Бог небеса и земљу.“ (Постанак 1:1)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Према Постанку 1:1, Бог је створио читав свемир, укључујући и нашу планету, „у почетку“, то јест у далекој прошлости. Савремена наука потврђује да је свемир имао почетак. Однедавно неки научници сматрају да свемир постоји скоро 14 милијарди година.

Библија такође описује шест „дана“ стварања. Међутим, у њој се не каже да су то били дани од 24 сата (Постанак 1:31). Заправо, „дан“ у Библији може имати различито трајање. На пример, читав период стварања назива се ’даном када је Јехова Бог начинио земљу и небо‘ (Постанак 2:4). По свему судећи, „дани“ стварања су трајали хиљадама година (Псалам 90:4).

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗНАТИ ОДГОВОР?

Неке креационистичке идеје могле би вас навести да потпуно одбаците Библију. С друге стране, ако се у Библији заиста налазе поуздане чињенице о стварању, може вам користити њена ризница мудрости (Пословице 3:21).

 Да ли је Бог путем еволуције стварао живот на земљи?

„Бог рече: ’Нека земља пусти из себе живе душе по својим врстама.‘“ (Постанак 1:24)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Бог није створио један једноставан животни облик, а затим га пустио да еволуира у сложеније. Одмах су биле створене сложене биљне и животињске „врсте“, које су се размножавале „по својим врстама“ (Постанак 1:11, 21, 24). Захваљујући том процесу, на нашој планети данас имамо исте оне „врсте“ које је Бог створио (Псалам 89:11).

Библија не каже колико се у оквиру једне врсте може појавити варијација, до којих долази услед укрштања животиња и њиховог прилагођавања средини. Иако неки такво прилагођавање сматрају видом еволуционог процеса, досад није настала ниједна потпуно нова врста. Савремена наука подупире идеју да су се основне категорије биљака и животиња само незнатно измениле током веома дугог периода.

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗНАТИ ОДГОВОР?

То што је Библија научно тачна, као на пример када је реч о основној подели на врсте, гради наше поверење у њену тачност када се дотиче, рецимо, историје или пророчанстава.

Како је настао свемир?

„Својим сам рукама разапео небеса.“ (Исаија 45:12)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Бог је извор безграничне моћи, то јест енергије (Јов 37:23). То је значајна чињеница јер су научници утврдили да се енергија може претворити у материју. Библија каже да је Бог извор „обиља енергије“ којом је стварао свемир (Исаија 40:26, фуснота). Бог је обећао да ће помоћу своје енергије одржавати све што је створио, јер се у Библији о сунцу, месецу и звездама каже: „Поставио их је да заувек стоје, довека“ (Псалам 148:3-6).

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗНАТИ ОДГОВОР?

Астроном Алан Сандејџ једном је рекао: „Наука нема одговор на најдубља питања. Чим поставимо питање зашто постоји свемир, изашли смо из оквира науке.“ Библија не само што пружа објашњење о стварању света које је у складу с науком већ такође одговара на питања на која наука нема одговор, на пример: Зашто је Бог створио земљу и човека? *

^ одл. 16 Више информација може се наћи у 3. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци.