Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  јануар 2014.

 ЗЕМЉЕ И НАРОДИ

Посета Италији

Посета Италији

ИТАЛИЈА је земља великих контраста. Ту су дуге плаже, као и кршевити планински венци. На југу су жарка лета, а на северу оштре зиме. Иако има доста вулкана, активно је само неколико њих, на пример Стромболи и Етна.

Ово је једна од најгушће насељених европских земаља. Кроз њу су прошли многи народи, као што су Арапи, Византинци, Грци, Нормани и Феничани.

Туристи се возе гондолама по каналима Венеције

Ова земља обилује историјским и уметничким благом. У многим мањим и већим градовима поносно се уздижу барокна и ренесансна здања, а могу се видети и остаци грађевина из доба Грчке и Рима. Бројне слике, мермерне статуе и фонтане своје постојање дугују уметницима као што су Бернини, Микеланђело и Рафаел.

У свакодневном животу Италијана храна има велику улогу, па не треба да нас чуди што су многи обичаји везани за традиционалну кухињу. Често се приликом оброка прво служи тестенина, а затим месо или риба с поврћем. Такође се не штеди на маслиновом уљу, које се производи у великим количинама.  Италијанска јела попут пице и рижота позната су у целом свету.

Тестенина има важно место у италијанској кухињи

Италијани су на гласу као срдачан, гостољубив и друштвен народ. Пошто је причљивост део њихове културе, није необично видети људе на трговима како опуштено разговарају или путем живо дискутују.

Премда је већина становника католичке вероисповести, мало њих редовно иде у цркву. Примећено је да је утицај цркве ослабио у протеклих неколико деценија и јавност се више не обазире на црквена учења о абортусу и разводу.

Јеховини сведоци су добро познати у Италији. Људи знају да они проповедају и поучавају друге о Библији и да живе по библијским начелима. У земљи има више од 3 000 скупштина Јеховиних сведока. Многе од њих проповедају људима чији матерњи језик није италијански. Будући да се у протеклих десетак година број странаца у Италији утростручио, очигледно је да постоји све већа потреба за библијском поуком на другим језицима.

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ?

Иако се Ватикан налази у Риму, то је независна држава још од 1929. и страна територија за све грађане Италије

Доломити, кршевит планински венац на североистоку Италије