Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Супсахарска Африка

„Само је 38 процената деце до 5 година уписано у матичну књигу рођених“, наводи се у једном извештају Уницефа о супсахарској Африци. Па ипак, у неким подручјима тог дела света „упис у матичну књигу рођених неопходан је да би деца остварила право на здравствену заштиту и образовање, као и да би наследила имовину уколико остану без родитеља“, изјавила је Елке Виш, заменик регионалног директора Уницефа за источну и јужну Африку.

Италија

Према једном истраживању, адолесценти у Италији се највише плаше сајбер булинга, то јест електронског насиља. Међу младима од 12 до 17 година, 72 посто њих је изјавило да страхује од тога. То је већи проценат од оних који се плаше дроге (55 посто), сексуалног злостављања (44 посто) или сексуално преносивих болести (24 посто).

Јапан

Као што се наводи у новинама The Japan Times, млади Јапанци све ређе прихватају унапређења на радном месту. Четрдесет посто њих се жали на недостатак моралних норми и велико непоштење на послу. Многи запослени не смеју слободно да разговарају с надређенима. За разлику од радника старије генерације који не мењају тако лако своје радно место, 60 посто младих остаје на свом послу док не искрсне боља прилика.

Бразил

Од 1980. до 2010, скоро 800 000 људи у Бразилу страдало је од ватреног оружја. Преко 450 000 жртава имале су између 15 и 29 година. Једно истраживање о недавним злочинима показује да је убијање често последица кућног насиља, свађа међу комшијама, љубоморе и обрачуна међу возачима.